2024. május 16. - Mózes, Botond

Hazazavartatnák a hungaristákat

Levélben kéri a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy ne engedélyezze a neonácik február 11-ére tervezett felvonulását. Mint kiderült, hiába kéri, e napon ugyanis semmiféle felvonulás nem lesz.
2010. január 15. péntek 14:59 - Nagy András
A SZDSZ egyik utódpártjaként számon tartott liberális SZEMA csütörtökön tette közzé Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszternek szóló levelét, melyben arra kéri Draskovics Tibor nemrég kinevezett utódját, hogy a hatályos magyar és nemzetközi törvények értelmében tiltsa be a hazai hungaristák kedvelt ünnepét, az úgynevezett „Becsület Napját”.

„Becsületes” vita

Párizsi békeszerződés
A II. világháború győztes hatalmai és Magyarország képviselői által 1947. febr. 10-én aláírt okmány. A magyar reményekre rácáfolva visszaállította a trianoni határokat. A hadsereg létszámát 65 ezer főben, a harci repülőgépek számát 70 darabban maximálta. Helybenhagyta a fasiszta és revizionista szervezetek feloszlatását, s kimondta, hogy ilyenek a továbbiakban sem alakulhatnak. 300 millió USA-dollár összegű jóvátétel fizetésére kötelezte Magyarországot. Életbelépésével nemzetközi jogi szempontból Magyarország visszanyerte függetlenségét. Tekintettel a szovjet katonai megszállás folytatódására és az ország fokozatos szovjetizálására a valóságban azonban nem a szuverenitás visszaszerzése, hanem annak teljes elvesztése következett be. (Romsics Ignác)
Az esemény régóta heves viták tárgya. A hazai jobbszél minden évben kísérletet tesz rá, hogy a „Becsület Napján” nyilvánosan megemlékezzen azoknak a német náci és magyar nyilas katonáknak a 1945. február 11-i budavári kitörési kísérletéről, akiket a várat totál körbezáró szovjet csapatok egyesével mészároltak le, szabályos vérfürdőt rendezve ezzel. Az 1997 óta hol a budai várban, hol a budapesti Hősök terén rendezett ünnepség ellen évről évre több politikai párt, illetve civil szervezet tiltakozik.

Nagyjából ugyanazzal érvelnek, amivel a SZEMA is a miniszternek szóló minapi levelében. „Ez a fajta nyílt náci propaganda álláspontunk szerint kimeríti a közösség elleni izgatás, illetve az uszítás tényállásait, a Párizsi Békeszerződés pedig egyértelműen előírja Magyarország számára a fasiszta és antidemokratikus szervezetek betiltását és feloszlatását” – írják.

Ürügy csupán?

A liberálisok szerint a német és magyar csapatok 1945. február 11-i akciója csupán ürügy a felvonuláshoz. Úgy vélik, a budavári kitörés a nemzetközi neonáci mozgalom jeles napja, a szervezők és a résztvevők célja pedig a nácizmus éltetése, népszerűsítése.

A magukat többnyire hungaristának nevező csoportok ellenben a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva éppen a „Becsület Napját” betiltani kívánó baloldali, liberális, illetve antifasiszta-antirasszista szervezeteket titulálják antidemokratikusnak, az interneten gyakran trágár, alpári jelzőkkel illetve őket. (A már említett SZEMÁ-t például az egyik hungarista honlap cikkírója nevenincs csoportocskának, fantomszerveződésnek, gittegyletnek, majd egyszerűen férgeknek nevezi.) A SZEMA ellenben amondó, a nácik éltetésére, dicsőítésére nem vonatkozhat a szólás- és gyülekezési szabadság.

Esze vagy notesze nincs a SZEMÁ-nak?

„Szégyenteljes és készséges együttműködés”
„A nácizmus nem egyszerűen az a politikai mozgalom, amely a világtörténelem eddigi legvéresebb háborúját kirobbantotta, hanem az a mozgalom is, amely a világ egyik legfejlettebb államára támaszkodva példátlan és ipari mértékű tömeggyilkosságot hajtott végre. A nácik, a törvényes magyar kormány és a hatóságok szégyenteljes és készséges segítségével, legalább 600 ezer magyart gyilkoltak meg.”
(Részlet a SZEMA leveléből)
Cél érhet a liberálisok követelése? Jelen tárgyában aligha. A többek között Ungár Klárával fémjelzett párt ugyanis február 11-ét jelöli meg a 2010-es rendezvény dátumaként, a különböző neonáci és hungarista portálokon körülnézve azonban kiderül, a szélsőségesek idén nem 11-én, hanem 13-án kívánnak „emlékezni”. A február 11-re követelt tiltást tehát Forgács alighanem rövid úton elutasítja majd, ám ettől még kérdés, mi tesz, ha a hungaristák 13-án már valóban fel kívánnak vonulni.

Az ugyanis nehezen vitatható, hogy - világos jogszabályok hiányában? - a rendőrség évek óta hol engedélyezi az ilyen (és hasonló) megmozdulásokat, hol pedig mondvacsinált okokra, például a közlekedés túlzott akadályoztatására hivatkozva betiltja őket. A SZEMA szerint ezzel a gyakorlatával éppen a szélsőségesek mártírszerepben való tetszelgését segíti elő.

Tavaly különben február 14-én, a Hősök terén vonultak fel az emlékezők Az MTI tudósítója szerint az eseményen több mint ezer, „többségében fekete ruhás, bakancsot viselő, kopaszra nyírt fiatal” vett részt. Az nemzetközi eseményen, melyen a hírek szerint a Magyar Gárda és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom is tiszteletét tette, öt embert - köztük egy horvát állampolgárságú nőt - állított elő a rendőrség. Egyet körözés miatt, a másik négyet pedig azért, mert közbiztonságra veszélyes eszközt találtak náluk. A többórás megemlékezés békés véget ért.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

mmynus
2010. január 15. 19:39
Miert mert szerintem ugy se csinalnak semmit?
Mar az oreg komcsik is tudtak hogy, valahol le kell engedni a gozt mert amit teljesen lefojtanak az elobb utobb robban, bar az ifjakrol sem hinnem hogy ezt elfelejtettek, inkabb gondolom ez az erdekuk, a SZEMA- nak meg foleg. Meg legalabb nehany embernek feltunik hogy egyaltalan letezik a SZEMA. :)
Ervin Egon
2010. január 15. 18:45
Az egész ország nem, de te biztosan.
mmynus
2010. január 15. 18:41
Sok feketeruhas fiatal szines zaszlokkal, de legalabb a nemiszerveiket nem lobaljak nyilvanosan es nem viselkednek visszataszitoan. A buziknal gusztustalanabb es provokativabb felvonulast meg nem lattam, ha azt engedelyeztek szerintem ez ellen se lehet senkinek kifogasa, es legalabb meg lehet szamolni oketmert amugy is kezd kisse unalmassa valni hogy, egyesek szerint az egesz orszag fasiszta.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását