2024. május 16. - Mózes, Botond

Szociális kártyát a képviselőknek!

Különös felhívással fordul Magyarország népéhez egy tavaly nyáron alakult politikai párt. Azt kérik, egy emberként követeljük ki, hogy az összes képviselő a monoki polgármester által kifundált Szociális Kártyára kapja a fizetését.
2010. január 8. péntek 15:59 - Nagy András
„Az országgyűlési képviselőket mi, szavazópolgárok juttattuk a parlamentbe, és a mi pénzünkből kapják a tiszteletdíjukat. Országépítő, felelősségteljes munkát csak teljesen ttiszta tudattal lehet végezni. Ezért nem hagyhatjuk, hogy csak úgy szabadon rendelkezzenek a tiszteletdíjukkal. Kapják a havi juttatásukat szociális kártyára, amely ugyan minden magyar üzletben felhasználható, de ne vásárolhassanak belőle tudatmódosító szereket: alkoholt, cigarettát, kávét és csokoládét!” – olvasható a népi kezdeményezésnek szánt felhívás az omladozó SZDSZ romjain tavaly ősszel alakult balliberális párt, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért) honlapján.

A párt pénteki sajtótájékoztatóján – Barát Endre szociológus, Orsós János pedagógus, valamint Ungár Klára közgazdász tartották – aztán kiderült: a liberális lazaság mögött a monoki modellel szembeni komoly ellenvetések húzódnak.

Se sör, se cigi

Pluszkövetelés
A SZEMA egy másik ügy kapcsán nem a nép, hanem az Alkotmánybíróság (Ab) felé fordul. A párt azért kereste meg a taláros testületet, mert nehezményezi az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény azon pontját, amely - értelmezésében - „közteher” címen összevonja a személyi jövedelemadót a nyugdíjjárulékkal, így olyan terheket ró az alkalmi munkavállalók jelentős részére és munkáltatóikra, amelyekkel arányos juttatásra a munkavállalók más törvények alapján nem jogosultak.
„A SZEMA szerint a szociális kártya lényege, hogy nem lehet vele mindent megvásárolni. S ha ez így van, akkor a képviselők ne vehessenek tudatmódosító szereket, vagyis alkoholt, cigarettát, kávét és csokoládét” – kezdték beszámolójukat a bevezetőből már ismerős, meglepő felütéssel. „Hiszen országépítő, felelősségteljes munkát csak teljesen tiszta tudattal lehet végezni” – tették hozzá. „A képviselők javadalmazása az adófizetők pénzéből történik, ezért mi, adófizetők, korlátozhatjuk őket abban, hogy mire költhetik a jövedelmüket” - mondták még Ungárék.

Késöbb azért komolyra fordítják a szót: „Javaslatunkkal görbe tükröt tartunk mindazok elé, akik a jogellenes és megalázó szociális kártya helyi vagy országos szintű bevezetését támogatják. A szociális kártya azért jogellenes, mert az adófizetők nevében korlátozni akarja a legelesettebbek, a segélyen élők jogait. Magyarországon ma sok más csoport is részesül állami támogatásban (pl. családi pótlék, gázártámogatás, nyugdíj-kiegészítés), és szerencsére fel sem merül, hogy őket ezért másodrendű állampolgárnak tekintsék. A közalkalmazottak és köztisztviselők is az adófizetők pénzéből kapják a fizetésüket, de ezért senki se mondja meg nekik, hogy mit vásárolhatnak és mit nem” – hangzott el a Nyitott Műhelyben tartott tájékoztatón.

Jobbik-szimpatizánsokra rontó MDF?

A SZEMÁ-ban úgy vélik, akik a szociális kártya bevezetését támogatják, a szegényellenes indulatokat szítják tovább, „vélhetően szavazatszerzési céllal”. Az MDF a saját népi kezdeményezésével a Jobbik szavazótáborát célozza meg - hangzott el egy konkrét vád az utóbbi időben a szélrózsa minden elképzelhető irányába „bokrosodó” konzervatív párt felé.

Történt ugyanis, hogy a napokban az MDF - Bokros Lajossal az élen -  népi kezdeményezést indított annak érdekében, hogy országosan olyan szociális kártyára utalják a segélyek egy részét vagy egészét, amely a bankkártyához hasonlóan lenne használható.

Kérdés, mihez kezd extrém ötletével a SZEMA? Hivatalossá teszi népi kezdeményezését és nekiveselkedik a célba juttatásához szükséges támogató szignók összegyűjtésének, avagy mindössze egy szimpla médiahack-re gyúr? A bébipárt honlapján található szavazás mindenesetre ez utóbbit látszik realizálni. Szavazatával ugyanis elvileg bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, eddig azonban mindössze 65-en jelezték egyetértésüket. Márpedig egy valódi népi kezdeményezéshez legalább 50.000, az Országos Választás Bizottság (OVB) által hitelesített választópolgári aláírás szükségeltetik. Ez esetben az Országgyűlésnek kötelessége a lehető legrövidebb időn belül napirendjére tűzni az adott ügyet.

Az MDF ötletét  a Lehet Más a Politika is bírálta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását