2024. június 14. - Vazul

Kósa: a kormány nem tanul a hibáiból

A kormány sem a saját, sem más hibájából nem tanul, így fordulhatott elő, hogy a távhődíj beharangozott 5 százalékos áfája helyett jogilag most is a 18 százalékos van érvényben - közölte Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere a helyi hőszolgáltató cégnél tartott keddi sajtótájékoztatóján.
2010. január 5. kedd 20:05 - HírExtra
A Fidesz alelnöke szerint a kormány ugyanazt a hibát követte el most is, mint tavaly nyár közepén, amikor késlekedve jelezte az Európai Bizottságnak (EB) az általános adókulcstól való eltérés tervét.

Akkor emiatt a beharangozott július helyett csak augusztustól csökkentették 18 százalékra az időközben 25 százalékra emelt, távhőt terhelő áfát, most pedig - miután ezúttal sem sikerült a 90 nappal korábbi bejelentési határidőt tartani -, január elsejétől jogilag nem 5, hanem továbbra is 18 százalék az áfa - mondta a politikus.

Hozzátette: ez azért jelent gondot, mert az önkormányzati távhőszolgáltató cégek többsége - így a debreceni is - a hónap elején küldi el a számlákat a nyomdába, tehát azoknak még a 18 százalékos áfát kell tartalmaznia.

A debreceni önkormányzat - konzultálva a helyi vagyonkezelővel és hőszolgáltatóval - úgy döntött: a számlákat ennek ellenére 5 százalékos áfával töltik ki, s amennyiben az EB nem járul hozzá az áfacsökkentéshez, a különbözetet a következő havi számlában érvényesítik - tájékoztatott Kósa Lajos.

Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a hajdú-bihari megyeszékhelyen 31 ezer lakossági- és 2 ezer közületi fogyasztó veszi igénybe a távhőszolgáltatást. Az 5 százalék áfával terhelt számla összességében 800 millió forint, vagyis mintegy 100 millió forintot kockáztatnak azzal, hogy nem a jelenleg hatályos 18 százalékot alkalmazzák.

Egy 52 négyzetméteres lakás esetén 4 ezer forintos havi megtakarítást jelent téli hónapokban az áfa 18-ról 5 százalékra csökkentése - tette hozzá.

Az Európai Bizottság eddig nem emelt kifogást, így várhatóan 5 százalékos áfakulccsal adózik a távhő, január 15-től - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel kedden.
A távhőszolgáltatásra 2009. augusztus 1-jétől alkalmazott 18 százalékos adómérték hatályba lépéséhez hasonlóan az 5 százalékos áfával történő adóztatásnak is az a feltétele, hogy azt jóváhagyja az Európai Bizottság (EB).

Az EB eddig ebben a kérdésben határozatot még nem hozott, a korábbi tapasztalatok alapján a PM arra számít, hogy a bizottság határozat nélkül, a rendelkezésére álló három hónap lejártával a hozzájárulását "megadottnak" tekinti majd.

A három hónapos határidő lejártáról szóló PM határozat legkésőbb a Magyar Közlöny január 15-i számában jelenik meg. Ennek megfelelően a távhőszolgáltatásra vonatkozó 5 százalékos adómérték - a 2010. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló, vonatkozó jogszabály alapján - 2010. január 15-én léphet hatályba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását