2024. május 29. - Magdolna

Mi lesz véled, gumibot?

A magyar közbiztonság a statisztikai adatok szerint látott már szebb napokat is, a társadalom véleménye pedig a „soha nem volt rosszabb” felé közelít. Erélyesen ez ellen csak a jobboldal lép fel, igaz nem épp egységben.
2009. május 22. péntek 18:59 - Pásztor Balázs
Magyar életkép

Verik a buszsofőröket és az ellenőröket, a cigányok bűnöznek, a bűnözők cigányokra vadásznak, néha kirabolnak egy bankot, a focidrukkerek havonta szétverik a fővárost, odafent pedig még mindig gátlástalanul lopnak - a napokban ez a közbiztonsági életkép alakulhatott ki az átlag magyar ember fejében. Igaz, hogy a közbiztonsági mutatók javulást hirdetnek tavalyhoz képest, de egyre több a súlyos bűncselekmények aránya, a visszás eset, és a tendencia ismét megindult a lejtőn.

Ezt a képet elnézve egyértelmű, hogy tenni kell valamit - már csak azért is, mert a közbiztonsági életképe jelentősen hozzájárul a világválság miatt amúgy is társadalmi válsággal fenyegető folyamat tényleges lezajlásához. Az MSZP és az SZDSZ a baloldali engedékenység és Draskovics Tibor, ide vonatkozó miniszter katasztrofális szereplése okán nem bizonyult megoldásnak, így a jobboldal felvette a kesztyűt a bűnözőkkel szemben. Csakhogy mind a Jobbik, mind a Fidesz másképp csinálná.

Jobbik-TMRSZ koalíció

A TMRSZ és tetteik
A TMRSZ 2004-ben alakult Szekszárdon, deklarált célja a „kisrendőrök", a beosztotti állomány érdekeinek védelme. A szakszervezet főtitkára Szima Judit rendőr alezredes, kiemelt főnyomozó, aki korábban olajszőkítéses ügyeken is dolgozott. Megalakulását követően az alulról szerveződő érdekvédelmi szervezet sorozatban nyerte a ki nem fizetett túlórák, ügyeletek és pótlékok miatt indított munkajogi pereket, és feljelentéseket tett amiatt, hogy miközben az állomány bére nem emelkedett - 2007-ben 290 rendőri vezető kapott soron kívüli emelést. A rámenős jogvédelemnek híre ment a testületben, a TMRSZ taglétszáma gyorsan emelkedett, elsősorban a beosztotti állomány körében: ma már az állomány egytizedénél több, 5200 tagot számlálnak, a BRFK-n például a tiszthelyettesek több mint 70 százaléka belépett. (index.hu)
Ha a Jobbik - vagy az egyik gárda - tesz valamit, akkor az SZDSZ megfog egy hangszórót, és tam-tam dobot verve kezdi üvölteni: NÉZZÉTEK MIT CSINÁLNAK A NEONÁCIK!!! EZ ANNYIRA NAGYON ANTIDMOKRATIKUS!!! Erre persze a többi párt is felfigyel és elkezd bőszen bólogatni - a média pedig egyenesen odasereglik. Így a Jobbik akciója jóval sikeresebb lesz, mintha csak magukra számíthatnának, hisz az ingyen reklám biztosított. Így történt ez a Tettrekész Magyar Rendőrök Szakszervezete (TMRSZ) és a Jobbik közt létrejött együttműködési megállapodás esetében is.

Még a múlt hétfői parlamenti ülésen Gulyás József, SZDSZ-es képviselő felállt és a legdrámaibb arcát elővéve előadta, hogy a TMRSZ annyira nagyon antiszemita, hogy hajde. Sőt, ezáltal a szervezet bizonyíték a nyíltan neonáci Nemzeti Arcvonal nevű csoport azon állítására, miszerint „a legtettrekészebb hazafiak, vagyis a szélsőséges, radikális csoportokhoz kötődő személyek beépültek a nemzetbiztonsági szolgálat és a rendőrség testületeibe".

Ez persze tűrhetetlen - szól a vészharangok figyelmező hangján -, és mivel Gulyás a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja is, ezért szerinte a bizottság napirendjébe is be kellene építeni az ügy tárgyalását (ebben az MSZP-s Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti tárca államtitkára is egyetértett).

Beleszól a Politika

Gulyásnak annyiban tényleg igaza van, hogy a TMRSZ - akit egyébként az ügy miatt kizártak a Munkástanácsból - ideológiájában igen erősen jobbra húz, sőt nem idegen az antiszemita megnyilvánulásoktól sem: a testület honlapján például az is olvasható, hogy Magyarországon nem lehetőség, hanem kötelesség antiszemitának lenni - ráadásul a testület nem is határolódik el ezen szövegektől. Csakhogy szólásszabadság van, és sem a gyűlöletbeszédet, sem a holokauszt-tagadást nem bünteti még a törvény, akármennyire is próbálták erre rávenni az Alkotmánybíróságot a politikai pártok.

Az viszont tényleg visszás látszatot kelthet, hogy egy, a rendőrség több mint tíz százalékát tömörítő erő egy szélsőjobboldali, gyakran erőszakos tüntetésekkel összefüggésbe hozható párt befolyása alá kerüljön - így akár egy új „rendőrgárda” is létrejöhet. Nem véletlenül védi az alkotmány a rendőrök politikai semlegességét: hivatásos rendőr nem vehet részt kampányban, kivéve, ha jelölt, ám ebben az esetben fel kell függesztenie állását (így tett Szima Judit, a szakszervezet főtitkára is, aki a Jobbik listáján lett negyedik, párton kívüli jelölt, ahogy Morvai Krisztina is).

Azonban ezzel nem fordult a kocka, csak a nagypolitika most igyekszik bedobni a témát a köztudatba. Ugyanis az eddig is köztudott - bár feljebb soha ki nem mondott tény - volt, hogy a rendőrség köreiben van a legtöbb „antiszemita” (hasonlóan magas az arány a többi erőszakszervezet kötelékében is). Ahogy az is, hogy a TMRSZ nem most kezdte a szélsőjobboldali, Draskovics és más „korrupt rendőri vezetők” elleni hadjáratát.

A politika ráadásul rosszul állt neki a „csúnya ügy” felszámolásához: először az országos rendőrfőkapitányt, Bencze Józsefet kérte meg az ügy kivizsgálásával, de mivel ő ez ügyben tehetetlen, ezért tőle átkerül majd az ügyészségre. Csakhogy Szima előrelátó volt és az együttműködést megelőzőleg kért írásbeli állásfoglalást a Tolna Megyei Főügyészségtől, akik helyben hagyták a dolgot.

Miért?

Egy MSZP-s véleménye
Juhász Ferenc szerint egy normálisan működő demokráciában nincs abban semmi különös, hogy ha egy párt és egy szakszervezet együttműködési megállapodást köt. A mostani helyzet attól különleges, hogy „egy, a törvényesség határait sokszor súroló, politikai értelemben rasszistának bélyegezhető erő köt megállapodást egy sok tekintetben hasonló elveket valló szakszervezettel". Ez veszélyes - vélekedett az elnökségi tag. (Nol.hu)
Azon kívül hogy mindenki riogat a dologgal kapcsolatban, vagy épp üdvözli a létrejött egyezséget, nem sokan gondolnak bele a miértekbe: pedig ez a legfontosabb. Az tény, hogy a szakszervezet korábban minden parlamenti pártnak felajánlották a szakmai együttműködés lehetőségét, de azok még csak válaszolni sem voltak hajlandóak.

Most a Jobbik megtette ezt, így velük kötöttek együttműködést. Már csak azért is, mert a TMRSZ eddig is nagyon aktívan kiállt a saját ügyeiért (igaz néha olyanba is beleszóltak, amikhez semmi közük, pl.: a HospInvest botrányba) és ehhez végre talált politikai egy erőt, aki szintén ugyanerre törekszik (nagyobb közbiztonság, lásd: halálbüntetés és csendőrség visszaállítása).

Tehát nem azért csatlakoztak a szélsőjobbosokhoz, mert ők is szélsőjobbosok, hanem azért, mert szerintük a Jobbik képes a politikában képviselni azokat az ügyeket, amikkel ők szakmán belül próbálkoznak. Azon kívül nem is annyira rossz, ha egy politika párt végre egy rendőrségi szakszervezet javaslatival kiegészítve fogja benyújtani rendészeti kérdésekkel kapcsolatos törvénymódosításait az Országháznak - merthogy a szövetség erről szól.

A Fidesz is akcióban

Ha a Fidesz újra elnyeri a választók bizalmát, az lesz a legfontosabb kötelessége, hogy mindenki úgy érezhesse az országban, számíthat a kormányra, a törvény rendjére és erejére; "a cigányoknak se kelljen félni Borsod megyében, és a cigányoktól se kelljen félni Borsod megyében" - kürtölte szét Lázár János fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön. Azonban konkrét intézkedésekről sokat nem hallani - ami a Fidesznél mostanában általános -, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy majd minden kormánytagot felelősségre akarnak vonni az elmúlt hét évben elszivárgott milliárdok miatt - ám ide valahogy nem férnek be a cigányok.

Annyiban azonban ő is egyetért a Jobbikkal, hogy szerinte is komoly strukturális átalakításra van szükség a rendőrség berekein belül - és pufogtatott még pár populista szólamot. Azonban ezekből kiderül, hogy ha beigazolódik következő országgyűlési a hárompárti elmélet (az MSZP, a Fidesz és a Jobbik jut be), akkor komoly rendrakás vár mind a rendőrségre, mind a közbiztonságot áthágó erőkre. Ebből a szempontból talán nem lesz olyan rossz világ, bár a túlzásokat is el kéne kerülni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását