2024. április 29. - Péter

Bokrost százalékokért kenik sárral

Bokros Lajos mindent megmozgat, hogy újra legyen belőle valaki. De főként mások fantáziáját. Most éppen a Lehet Más a Politika szemelte ki a híres-hírhedt közgazdászt, hogy köszörülje rajta a nyelvét.
2010. január 5. kedd 14:55 - Pénzes Dávid
Bokros Lajosról már sokszor leírtuk, hogy nagyot dobott vele az MDF. A Magyar Demokrata Fórum utóbbi nyolc évének legnagyobb húzása volt Bokros visszarángatása a nagypolitikába. Még akkor is, ha az ex-szocialista, ex-pénzügyminiszter sok demokrata fórumos szemében akkora szálkának bizonyult, amit már nem tudtak elviselni. Az MDF ugyan szétszakadt, és jelentősen megingott, mégis bejutott az Európai Parlamentbe, Lajossal az élen. Bejött tehát a nagy bajusz, meg a leporolt hírnév.

Sőt! Nagyon úgy tűnik, hogy az MDF még egyszer képes lesz Bokrossal villantani valamit, hiszen őt dobták be miniszterelnök-jelöltnek is az áprilisi parlamenti választásokra. És még igazán bele sem kezdtek a kampányba, de a közvélemény-kutatások meglepő fordulatról számoltak be. Bokros Orbán Viktor mögött a második legnépszerűbb kormányfő aspiráns. Ráadásul nem csupán messze lemaradva, de közel feleannyi százalékot mutatva, mint a Fidesz vezér.

És míg pártja a felmérések szerint alig éri el a két százalékot, az szocialisták pedig húsz fölött járnak, addig a miniszterelnök-jelöltek támogatásában Mesterházy Attila hét, Bokros pedig 16 százalékon áll. Ez külön borstörés az MSZP kampánystábjának.

A szociális kártya ürügye

Az LMP levele Bokros Lajoshoz
Az MDF mindeddig igyekezett Önt az aktuálpolitikai megfontolásoktól mentes szakértelem megtestesülésének beállítani. Azzal, hogy Ön és pártja támogatja a monoki polgármester kezdeményezését újra bebizonyosodik, hogy a régi politikai szereplők képtelenek hozzájárulni Magyarország megújításához. Amennyiben fel tud hozni olyan – a nyilvánosság előtt mostanáig elhallgatott – szakmai érveket, amelyek magyarázatot adnak döntésére, kíváncsian várjuk válaszát.”
Mindezek után érthető, hogy az LMP kipécézte magának Lajost. Az újonnan alakult nemzeti liberális formáció (bár magukat jobban szeretik ökopártként aposztrofálni), tegnap az MDF azon kijelentésén kapta fel a vizet, hogy Bokrosék egyetértenek a szociális kártya bevezetésével és egyfajta népi kezdeményezést szeretnének indítani az ügyben.

A szociális kártyáról már sokat, és sokszor megemlékeztünk. Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere ezzel az ötletével került bele a nagypolitikába, és azóta is főszereplője az ügynek. Ma már hétszáz önkormányzat tárgyal a Cafeteria Crad Kft-vel, a kártya bevezetésének lehetőségéről. (Ez a cég készíti a kártyát.) Lényege, hogy az állami segélyt a rászorultak nem készpénzben, hanem a kártyán „virtuális pénzben” kapják meg, amit aztán csak bizonyos termékekre költhetnek. Célja, hogy a szociális juttatásokat ne alkoholra, és egyéb élvezeti cikkekre költsék a rászorultak, hanem a megélhetésükhöz nélkülözhetetlen javakra.

Az ötlet hatalmas felbolydulást okozott a magukat a demokrácia őrzőinek aposztrofáló erők berkeiben. Így az MSZP és az SZDSZ határozottan elítélte az ötletet, és a jelek szerint így van ezzel az LMP is. Hogy miért, abba most nem menjünk bele, sokkal érdekesebb, hogy ennek okán Bokros Lajost találják meg.

Nem véletlenül. Tavaly december 14-én az MDF nevében Pusztai Erzsébet és Herényi Károly bejelentették, hogy népi kezdeményezést indítanak a szociális kártya országos bevezetése érdekében, miközben három nappal korábban, a Közép-európai Egyetem konferenciáján Bokros még úgy fogalmazott, hogy „bizonyos helyeken, bizonyos körülmények között” tudja csak elfogadni a szociális kártya használatát. Az LMP szerint „az MDF-ben három nap alatt megbizonyosodtak arról, hogy a bevezetéshez szükséges körülmények ma Magyarországon adottak.”

Lesz még itt bajuszhúzogatás

Mindezzel a nagyratörő kis párt nem csupán a saját véleményét fogalmazta meg az ügyről, hanem Bokrost próbálja kikezdeni. És ahogy a Jobbik kontra MDF párharcot figyeli az ember, valószínűsíthetjük, hogy ez csak a kezdet: Bokros még sok-sok támadásra számíthat a kis pártoktól.

Ennek oka nyilvánvalóan az előbb említett rendkívüli népszerűség, melyet Bokros magáénak tudhat. A kis pártok számára vissza nem térő lehetőség, hogy Bokrost sárral dobálják, s ebből maguk faragjanak néhány tizedszázaléknyi szavazatot.

Az pedig csak hab politikai közéletünk keserű tortáján, hogy mindebből a Fidesz fog a maga hallgatásával igazán profitálni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

drótostót
2010. január 7. 13:22
Az LMP mint nemzeti liberális: haha. Bokros mint rendkívül népszerű: muhaha :)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását