2024. május 6. - Ivett, Frida

Tisza: újabb árhullám indult

Újabb árhullám indult el a Tiszán: a folyó két szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség, a Túron pedig másodfokú riasztás van érvényben - tájékoztatta az MTI-t a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (FETIKÖVIZiG) vezetője szombaton.
2010. január 2. szombat 16:46 - HírExtra
Bodnár Gáspár elmondta: az elmúlt két napban jelentős, átlagosan 20-30 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtőn. A csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin újabb áradások kezdődtek, melyet több helyen belvízgondok is nehezítenek. Az árhullám a Tisza kárpátaljai szakaszán szombat reggel tetőzött, a folyó hazai területen végig árad. Délelőtt Vásárosnamény és Záhony, valamint Tiszatelek és Gávavencsellő között kellett elrendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ezt várhatóan kiterjesztik Záhony és Tiszatelek közti szakaszra is - mondta el az igazgató.

Hozzátette: a Túr romániai szakaszán árad, itt a határszelvényben a korábban elrendelt riasztást másodfokúra módosították. A Kraszna és a Szamos is árad; előbbinél már elrendelték az elsőfokú riasztást, utóbbinál a két nap alatt közel 3,5 méteres vízszintemelkedés miatt szintén elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállásra számítanak a szakemberek. Bodnár Gáspár elmondta, hogy a vízügyi szervezet jelenleg 250 kilométer hosszú töltésszakaszon tart fenn készültséget és figyelőszolgálatot, beavatkozásra viszont eddig nem volt szükség.

A védművek jól bírják a terhelést, a zsilipeket és a Lónyay főcsatornán az árvízkaput lezárták. A Felső-Tiszán a belvíz is gondot okoz: a Beregben, Felső-Szabolcsban, és a Szamos-Krasznaközi szakaszon másodfokú, a Tisza-Szamosközben pedig elsőfokú belvízvédelmi riasztást rendeltek el. A víz átemelését hat szivattyúval végzik. A fülesdi, valamint a vásárosnaményi önkormányzat szintén belvízvédelmi készültséget tart fenn. Az igazgató hozzátette: az előrejelzések szerint a következő napokban téliesre fordul az időjárás, jelentős csapadék nem várható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását