2024. május 2. - Zsigmond

A Fidesz benyújtotta javaslatát

A Fidesz-KDNP a kormányt is megelőzve, éjszaka benyújtotta törvényjavaslatát a vizitdíj és kórházi napidíj eltörlése miatt kieső összegek pótlása ügyében - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn Budapesten, a Fidesz-KDNP frakciószövetség
2008. március 10. hétfő 14:55 - Hírextra

Mint mondta, a javaslat első része módosítja a 2008-as költségvetést, az oktatási és a külügyi tárca, valamint a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal "kormányzati luxuskiadásaiból" csoportosít át forrásokat, amellyel fedezhető a vizitdíjból és a kórházi napidíjból az idei évre betervezett 18 milliárd forint. Mivel a tandíjat még nem vezették be, így itt kieső bevétel sincs - tette hozzá.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a javaslat másik részében azt indítványozzák, hogy 2009. január 1-től a Szerencsejáték Zrt. által játékadó címén a költségvetésbe befizetett 41 milliárdos összegből 30 milliárd forintot az egészségügyre, 11 milliárdot pedig a felsőoktatási fejlesztésekre fordítsanak.
Hozzátette: nem arról van szó, hogy egy már most sport- és kulturális célokra fordított összeget akarnak átcsoportosítani, hanem arról, hogy a játékadóból befolyó, és eddig a költségvetés "zeg-zugaiban" landoló összeget fordítanának az oktatásra és az egészségügyre.

Az MTI kérdésére a frakcióvezető azt mondta, ha a kormányoldal nem veszi napirendre a Fidesz-KDNP törvényjavaslatát, akkor szétszedik módosítókra és benyújtják kormány indítványához.
A politikus ugyanakkor hangsúlyozta: a bevételek pótlására hosszú távon a megoldás a gazdasági növekedés, hiszen egy százaléknyi növekedés kerekítve 100 milliárd forintot jelent, ezért mindenekelőtt mindent meg kell tenni, hogy beinduljon a növekedés.

Mint mondta, a frakcióülésen megállapították, hogy március 9-e határvonal volt a magyar politikában, a választópolgárok a 3 millió 300 ezer igen szavazattal egyértelműen jelezték Gyurcsány Ferencnek, hogy véget ért a hazugság politikája, egy új korszaknak kell kezdődnie, amelynek már nem hazugságon és gyűlöleten alapul.

Navracsics Tibor szerint hat év MSZP-SZDSZ kormányzása gazdasági és szociális válságba sodorta az országot, most pedig a kormány a vereség hatása alatt azt üzente választópolgároknak, hogy megbünteti őket, mert nemet mertek mondani Gyurcsány Ferenc akaratának.

A Fidesz frakcióvezetőjét arról is kérdezték, hogy mit szól az SZDSZ-es Horn Gábor vasárnapi esti kijelentéséhez. Navracsics Tibor erre azt mondta: a megjegyzés az őszödi beszéd stílusába illeszkedik, ugyanakkor markáns volt, és a választópolgárok egy részének akaratát pontosan tükrözte. Hozzátette: Horn Gábor a koalíciós együttműködésért felelős államtitkár így "csak tudja mit beszél". (A liberális ügyvivő a Hír TV bemutatott felvétel szerint vasárnap este sértő megjegyzést tett a miniszterelnökre és az MSZP-elnökségre.)

A frakcióvezető szintén kérdésre azt mondta: a népszavazás után az lenne célszerű, ha a kormány visszavonná az egészségbiztosítási törvényt, hiszen ősszel erről is referendum lesz. Kérdésre válaszolva elmondta: a napokban születik döntés arról, hol tartja a Fidesz március 15-i megemlékezését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását