2024. április 24. - György

Bajság a cseheknél

Ingatlanadó-emeléstől áfa-növekedésig megszorítások egész sorát hozza 2010 Csehországban, és az államháztartási hiány még a szigorú takarékoskodással együtt is minden korábbinál nagyobbra duzzadhat. A Jan Fischer vezette szakértői kormány 2010. január 1-jével életbe lépő intézkedései révén az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa 19-ről 20 százalékra emelkedik.
2010. január 1. péntek 06:25 - HírExtra
Ingatlanadó-emeléstől áfa-növekedésig megszorítások egész sorát hozza 2010 Csehországban, és az államháztartási hiány még a szigorú takarékoskodással együtt is minden korábbinál nagyobbra duzzadhat. A Jan Fischer vezette szakértői kormány 2010. január 1-jével életbe lépő intézkedései révén az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa 19-ről 20 százalékra emelkedik, a kedvezményes körbe tartozó gyógyszerek és élelmiszerek áfa-kulcsa pedig 9-ről 10 százalékra nő. A világméretű gazdasági válság nyomán hatalmas hiánnyal küszködő prágai kabinet azt reméli, hogy a kereskedők az élesedő verseny közepette szűkítik majd a haszonrést, és így a fogyasztók nemigen érzik meg az emelést.

Több kereskedelmi lánc már közölte, hogy nem érvényesítik áraikban az áfa-növekedést. A kormány a jövedéki adó kulcsát is emeli, ezt a terhet pedig várhatóan a fogyasztók viselik majd. Egy liter 95-ös benzin az újévben 30 koronába (306 forint) kerül a 2009 végi 28 korona helyett, míg a cigaretta csomagonként átlagosan 4 koronával drágul.

Emelkedik az autópálya-használati díj: az éves matrica ára 1.000 koronáról 1.200-ra nő, és 220-ról 250 koronára drágul a legrövidebb időszakra szóló matrica, ez viszont már 10 napra érvényes a 2009-es 7 nap helyett. Az ingatlanadó mértéke egyes kategóriákban a duplájára emelkedik, az önkormányzati lakásban élők lakbére pedig 40-60 százalék közötti mértékben nő. Ez utóbbi megszorítás a csehek mintegy 25 százalékát érinti. Megkurtítják a szociális támogatásokat is, például a családi pótlékot és a táppénzt, és elmarad az utóbbi években megszokott nyugdíjemelés.

Az államháztartási hiány azonban a kormány számításai szerint a megszorítások ellenére rekord nagyságú lesz 2010-ben, eléri a bruttó hazai össztermék (GDP) 5,7 százalékának megfelelő 172 milliárd koronát, ami a távoli jövőbe tolja ki az euró bevezetésének lehetséges dátumát. Jan Fischer miniszterelnök úgy fogalmazott: a jelenlegi körülmények között Csehországban "csak álmodozni lehet" az euró bevezetéséről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását