2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ami nélkül nincsen szilveszter

Az év végét minden kultúrkör megünnepli. Mióta ember az ember ezen ünnepléshez különféle eszközöket is igénybe vesz. Ám ezen eszközök az idők során folyamatosan átalakultak. Hol tartunk manapság?
2009. december 31. csütörtök 08:29 - Pénzes Dávid
Zajongás

A kutyáknak nem jó
Magyarországon egyes becslések szerint kétmillió ebet tartanak. Az év végi vigadalomban elsütött petárdák és tűzijátékok következtében a településeken tartott kutyák százai szaladnak világgá. A legtöbb elkóborolt kedvenc az ünnepek után hazatalál, de sokuk sohasem kerül elő.
A modern szilveszter elengedhetetlen kelléke a trombita. A trombiták megszólaltatásának az oka természetesen a tél és/vagy a rontások elijesztésének ősi hagyományán alapszik. Minél hangosabban, és minél többen fújják a trombitát, csapnak ijesztő és hangos zajt, ezek a nemkívánatos dolgok annál hamarabb távoznak. Ezt a szokást széles e hazában számtalan szóval illetik: kongózás, csergetés, pergőzés, nyájfordítás.

Hajdúszoboszlón az év végi zajongáshoz érdekes mondai hagyomány társul. Azon a vidéken egy török támadás sikeres elhárításának az emlékére alakult ki e szokás. Délután öt óra körül minden pásztor a piacra megy ostorát durrogtatva. A piacon éktelen zajcsapásba kezdenek – kolomppal, dudával, lövöldözéssel.

A hagyomány egyik változata szerint a törökök 1660. december 31-i támadása alkalmával az asszonyok összeverték a tepsiket, meghúzták a harangokat, és a nagy zajjal űzték el a törököket. Egy másik eredetmagyarázat szerint a hajdúk török martalócokat üldöztek, és visszatérve köd ereszkedett rájuk; hogy hazataláljanak, az otthon lévők nagy zajt csaptak. Magyarázzák a szokást úgy is, hogy csergetve temetik az óesztendőt. A szokás Hajdúszoboszlón az utóbbi évtizedekben látványos felvonulássá alakult.

A zajongáshoz majd minden tájegység külön legendát kapcsol. Az bizonyos, hogy a mai szilveszteri trombitázás, kereplés, petárdázás, ostorcsattogtatás, fütyülés, autós dudálás mind ebből alakult. ki. A fogyasztói társadalom megteremtői persze jó érzékkel tapintottak rá az ebben rejlő lehetőségekre. Az ezerféle zajkeltő eszköz, melyet fújni, ütni, pörgetni, stb. kell, hamar vevőre talál.

A rontások elijesztéséhez tartozik a különféle álarcok viselése. Ez a szokás mára jócskán átalakult, ezért láthatunk az utcán Orbán Viktor, vagy Gyurcsány Ferenc maszkokat, de néhány Obama, sőt Oszama is szembe jöhet. Az arc és hajfestés (a legextrémebb színekben és formában) szintén az ijesztésből levezethető őrület.

Szerencse fel

Az eszköztár másik elengedhetetlen és nem kevésbé széles csoportja a szerencséhez köthető. Úgy tartják, a következő évi szerencse akként alakul, ahogy az ember az év utolsó napján viselkedik. Ezért az általában szerencsét jelképező tárgyak szilveszterkor különös hangsúlyt kapnak. A lóhere, a kismalac, a szerencsepénz, a patkó. Ezekkel szintén minden mennyiségben, színben és méretben találkozhatunk a boltok polcain.

Buli dolgai


A szilveszter természetesen egy hatalmas buli. Mindenki szereti az év utolsó napját a hámból való kitörésre felhasználni. ehhez pedig minden kellék megengedett. A legbutább közülük a konfetti. Nehéz lenne utánajárni, hogy vajon ki lehetett az az elvetemült borsóagyú, aki kitalálta, hogy színes papírfecniket kell dobálni, ha buli van, és minden logika ellenére képtelen kimenni a divatból. Talán porszívóügynökök állnak a háttérben… A szerpentin ugyanennek a fejlettebb verziója. Látványos, hiszen nem egymásodperces az élete - a konfettivel ellentétben - hanem kifejezetten dekorációs funkciója is van.

A pezsgő illetve az alkohol mindenféle verziója szintén a bulihoz tartozik, ahogy egyéb tudatmódosító szerek, amiről itt nem kívánunk részletekbe menő leírást adni.

Tény, hogy a szilveszteri bulinak ma már annyi tárgya kelléke van, hogy sokan el is felejtik, mit is ünnepelnünk, mi a valódi célja ennek az egész hóbelevancnak. Ez pedig nem más, mint a közösen megélt megpróbáltatások közös elfelejtése, és a közös jövőbenézés, a közös remények megfogalmazása és fogadalmak megtétele. Azaz a közösség megélése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását