2024. május 3. - Tímea, Irma

Csak jövőre közlik az eredményeket

Lezárult a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság másodfokú vizsgálata a három emberéletet követelő augusztusi miskolci paneltűz ügyében, ettől egyelőre sokkal több nem tudható meg, az eredményt ugyanis - a további egyeztetésekre hivatkozva - csak a jövő év elején hozzák nyilvánosságra.
2009. december 30. szerda 06:45 - HírExtra
Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek kedden azt mondta: az eredményeket a jövő év elején hozzák nyilvánosságra, mert azok egyeztetést igényelnek a főigazgatóság és a miskolci önkormányzat, illetve a borsodi katasztrófavédelem szakemberei között.

Az elsőfokú eljárás felülvizsgálatát azért tartották, mert a tűzben érintett ház lakóinak egy csoportja és az áldozatok családtagjai beadványt nyújtottak be.

Készül egy tanulmány is a miskolci önkormányzati tűzoltóság ténykedésének vizsgálatáról is, ennek határideje 2010. január 8-a - közölte a szóvivő.

A három emberéletet követelő Középszer utcai paneltűz vizsgálatát a miskolci tűzoltóság úgy zárta le, hogy a tűz oka ismeretlen. Ez ellen fellebbezett 24 lakó, s ezért került az ügy másodfokon a Nógrád megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz.

A Miskolc.hu honlap szerint a miskolci tűzoltók tűzeseti jelentését megváltoztatták, de a tűz keletkezésének ok-okozati összefüggései kapcsán a tűz keletkezése továbbra is ismeretlen. Az indoklás szerint több lehetséges keletkezési ok sem zárható ki bizonyítottan.

A tűz terjedésére vonatkozóan a következő megállapításokat tette a határozat: A tűz a VI. emelet 1 számú lakás konyhahelyiségében keletkezett, majd a közlekedőn keresztül áterjedt a lakás többi helyiségére. A VI. emelet 1 számú lakás loggiáján keresztül a tűz továbbterjedt – hőhatás következtében – a VII. emelet 1. számú lakás loggiájára, az ott található éghető anyagokra, gyújtó hatást okozva a loggiás szoba berendezési tárgyaira. A tűz terjedésében, az égésben közreműködtek az épület homlokzati falsíkján elhelyezett hőszigetelő rendszer polisztirol lemezei. A hő- és füst terjedése megvalósult az egyes egymás feletti szintek között kialakított, az egyes lakásokat összekötő függőleges – a födémvonalakban tömítetlen – gépészeti vezetékeken, szellőzőaknákon, valamint a VI. emelet 1. számú lakás nyitott bejárati ajtaján keresztül a lépcsőházon, továbbá a nyitott, majd kitört üvegezésű K-i és Ny-i homlokzati nyílászárókon keresztül.”

A határozat több olyan megállapítást is tartalmaz, melyben több hiányosságra, hibára is felhívja a figyelmet az elsőfokú tűzvizsgálat kapcsán. A tanúmeghallgatási jegyzőkönyvek több ellentmondást is tartalmaznak, melyet a Nógrád megyeieknek sem sikerült feloldani, hiába hallgatták meg újra a tanúkat, illetve végeztek újabb helyszíni szemlét.

A vizsgálat ezzel lezáródott, és jogerőre emelkedett, ellene már csak jogszabálysértésre hivatkozva bírósági kereset indítható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását