2024. április 29. - Péter

Új nyomozás az eltűnt repülőgép-eltérítő ellen

Az FBI új tervvel állt elő: az állampolgárok segítségét kéri egy 37 éve nyomtalanul eltűnt repülőgéprabló azonosításához, akiről mindmáig szinte semmit sem sikerült kinyomozni. Dan Cooper vagy másik ismert nevén D. B. Cooper Portlandban szállt fel egy Sea
2008. január 2. szerda 11:31 - Hírextra

Kétszázezer dollárt és négy ejtőernyőt követelt és kapott, aztán mexikói útirányt adott meg a pilótáknak. Valahol Washington állam délnyugati része felett a repülő farokrészének kijárati ajtaján a pénzzel és két ejtőernyővel kiugrott, s azóta is bottal ütik a nyomát.

A szövetségi nyomozók hétfőn Cooper fantomképével és azzal a térképpel rukkoltak elő, amely a bűnöző eltűnésének vélhető helyét mutatja. A segédanyagokhoz az alábbi kérdéseket mellékelték: "Ki volt Cooper? Túlélte az ugrást? Új információkat és képeket adunk közre, és a segítségét kérjük az ügy megoldásához."

Az FBI-nak annyit sikerült kiderítenie, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben a férfi nem volt gyakorlott ernyőző, feltehetőleg a géprablás éjszakáján ugrott életében először, s a sötétség és az eső miatt szinte biztosra vehető, hogy nem is élte túl a földet érést. Az ernyők egyike nem is volt működőképes, mivel csak gyakorlásra használták, ám ha a jó ernyőt vette magára, akkor is kérdéses, hogy képes volt-e kinyitni. A nyomozók szerint Cooper azzal sem volt tisztában, hogy hol ugrott ki a repülőből.

Az évek során sok Cooper-gyanúsított került az FBI látókörébe, de minden nyom hamisnak bizonyult. A szövetségi hatóságnak 2001 óta DNS-mintája is van a géprablótól, amit a fedélzeten hagyott olcsó nyakkendőjéről sikerült meghatározni.

1980-ban egy, a Columbia-folyó mellett sétáló fiú 5800 dollárt lelt meg húszdolláros címletekben a váltságdíjból. Ez a szál is hozzájárulhat a rejtély kibogozásához, mivel az illetékesek abban bíznak, hogy a technika adta legújabb lehetőségekkel élve a szakértők megállapíthatják, hogy honnan és hogyan került a vízbe a pénz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását