2024. május 20. - Bernát, Felícia

Mesterházy is beindította az ígéretgépezetet

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt javasolja a kormánynak, hogy az otthoni ápolást végzők tevékenysége fokozatosan váljon munkaviszonnyá. Mesterházy Attila kedden, egy XIII. kerületi gondozóházban történt látogatása után tartott sajtótájékoztatóján kezdeményezte azt is, hogy európai uniós források bevonásával az érintettek részt vehessenek az ápoláshoz kapcsolódó speciális szakmai képzésen.
2009. december 29. kedd 15:09 - HírExtra
A kormányfőjelölt szerint fontos, hogy a kormány valamilyen megoldást találjon a mintegy 53 ezer érintett és családjuk számára. Közölte: azt várja, hogy a kormány a következő hónapban készítsen kormányrendeletet és dolgozza ki "a megoldás első lépéseit".

Mint elmondta, jelenleg azok a családok, amelyek egyik tagja ápolásra szorul, választhatnak, hogy bentlakásos intézményben helyezik el vagy otthon ápolják hozzátartozójukat. Ez utóbbi ma nem számít munkaviszonynak, így "ez a szegénységhez közel viheti a családot".

Mesterházy Attila közölte: az ápolás munkaviszonnyá alakítása a becslések szerint mintegy 20 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, hiszen legalább a minimálbér szintjére kellene emelni az ápolási díj összegét.

Úgy vélte, a megoldáshoz közelebb vihetne, ha az otthon ápolást végzők a tevékenységükhöz kapcsolódó képzésen vehetnének részt, s e képzettséggel később máshol munkát is vállalhatnának.

Mint fogalmazott, "egyfajta együttműködésben az egyik család tudna a másikon segíteni akár egyfajta szociális szövetkezetként", így nemcsak segítenének, de munkához is juthatnának ezen a "speciális munkaerőpiacon".


Emlékeztetett arra, hogy az idén a büdzsében 13 milliárd forint körüli összeget biztosítottak ápolási díjra az 53 ezer érintett számára.

Tóth József (MSZP), XIII. kerületi polgármester is arra hívta fel a figyelmet, hogy a gondozóházak fenntartása sokkal többe kerül, mint ha a gondozottakat otthon látnák el. A kerületi vezető is egyetértett azzal, hogy az ápolási díjban részesülők tevékenysége váljon fokozatosan munkaviszonnyá. Utalt arra is, hogy jelenleg az ápolást végzők - jórészt formálisan munkanélküliként - nagyon nehézen tudnak visszatérni a munka világába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását