2024. május 2. - Zsigmond

Önkénteseket képez a lelkigondozó

Önkéntes kórházi beteglátogatóknak tart képzést a Budai Irgalmasrendi Kórház Lelkigondozó Képzési Központja; céljuk az, hogy az új munkatársak hetente néhány órát rendszeresen foglalkozzanak a kórházban lévőkkel.
2009. december 27. vasárnap 10:30 - HírExtra
A jelentkezők a 30 órás képzést alkalmassági beszélgetés után kezdhetik el. A képzés vezetője, Buza Patrik kiemelte, hogy a jövendő önkéntesek kétnapos orientációjában a lelkiségi és pszichológiai alapok mellett az önismeret különösen fontos. Akik mások segítésére vállalkoznak, azoknak ezt a maguk lelki békességének és egyensúlyának a megteremtésével kell kezdeniük - tette hozzá.

A tréninget lelki gondozók, pszichológusok, szociális munkások, katolikus papok és gyászterapeuták tartják. A szituációs és kommunikációs gyakorlatokon kívül konkrét élethelyzetekről beszélnek a képzés résztvevőivel.

A képzés vezetője rámutatott arra: a beteglátogatói szolgálat alapelve, hogy minden beteget szabad döntése szerint, tisztelettel és szükségleteit tekintetbe véve látogassanak. A kórházlelkészek segítőinek ugyanis a legfontosabb feladata, hogy meghallgassák a betegeket, akiket egyébként vallási hovatartozásra való tekintet nélkül szolgálnak. A felkészülés során azt is megbeszélik, hogy a segítségnyújtás milyen formáit kell elkerülni, amikor az önkéntesek a szenvedők javára szeretnének tenni.

A beteglátogatói képzés után az önkéntesek az Irgalmas Segítő Testvérek közösségében, illetve a Budapesti Katolikus Kórházlelkészség önkéntes csoportjaiban látogatják a betegeket. Buza Patrik tájékoztatása szerint az önkéntes munkatársaknak lehetőségük lesz a tapasztalatok megbeszélésére a tanfolyam végeztével is az esetmegbeszélő csoportokban. Ezeket az alkalmakat úgynevezett szupervízorok vezetik, akik támogatják és segítik az új kollégákat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását