2024. május 16. - Mózes, Botond

Virtuális kiállítás Erkelről

Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója előtt csütörtökön délután az Országos Széchényi Könyvtárban(OSZK) bemutatták azt a virtuális kiállítást, amely kettős célt szolgál.
2010. november 5. péntek 07:33 - HírExtra
Egyrészt megkönnyíti a kutatást, a tájékozódást az életműben, másrészt a zeneszerző három kiemelkedő alkotása kapcsán - Himnusz, Bánk bán, Hunyadi László - érdekes ismeretterjesztő anyagokkal ismerkedhet meg a látogató.

Kiemelkedően fontos szerepet töltenek be az úgynevezett kutatószoba adatlapjai - hangsúlyozta Mikusi Balázs, a zeneműtár vezetője a honlap bemutatásakor. Minden kutatás alaptényezője a műjegyzék összeállítása, Erkel kompozícióinak legteljesebb jegyzékét Legány Dezső készítette el. Az újabb kutatások azonban szükségessé teszik a jegyzék bővítését.

Sőt, egyes esetekben korrekcióját, mert előfordulhat - mint kiderült -, hogy valamilyen kompozíciót sok évtizeddel ezelőtt tévedésből két számon jegyeztek be. Most pedig átvizsgálva a könyvtári anyagot bebizonyosodott, hogy egy kottáról van szó.

Az operák közül azok, amelyeknek kotta és- szöveghű kiadásán dolgozott az MTA Zenetudományi Intézete, ugyancsak a legújabb - egyben legrégibb - változatban kerültek be az anyagba, a Bátori Mária, a Hunyadi László és a Bánk bán librettója olvasható például a kutatószobában.

Az intézmény minden osztálya igyekezett valamit hozzátenni a virtuális kiállításhoz, a gazdag anyag még korántsem teljes, Mikusi Balázs úgy véli, januárban már nem csupán a Legány-műjegyzék, hanem frissen feltárt adatok is bekerülnek ebbe a szekcióba.

Sugár Ildikó, a színháztörténeti tár vezetője hozzáfűzte, a tár a művek, az előadások hátterét bőséges képanyaggal színesítve adta hozzá a honlaphoz. De nemcsak a zeneszerző, az iskolaszervező, az színház és zenekar vezető alakját, hanem érdekességkép a sakkozó képét is megrajzolják.

A kiemelt nemzeti évfordulókat gondozó Balassi Intézet támogatta a virtuális kiállítás létrejöttét. Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója bejelentette, hogy ugyancsak az intézet teszi lehetővé, hogy a jövő héten megvásárolják Erkel Ferenc egyik fia, Erkel Gyula magánkézben lévő hagyatékát. Arra számítanak, hogy ebben számos Erkelre vonatkozó értékes információt találnak, amellyel a honlap tartalma bővíthető, csakúgy mint minden frissen előkerülő tudományos eredménnyel vagy publikációval.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását