2024. április 28. - Valéria

Tízmilliárd dollár Dubainak

Dubaj 10 milliárd dollár támogatást kapott egyesült arab emírségekbeli társállamától, Abu Dzabitól a Dubai World állami vállalat adósságtörlesztéseinek megkönnyítésére.
2009. december 14. hétfő 11:50 - HírExtra
A tízből 4,1 milliárd dollárt a Dubai World holdinghoz tartozó Nakheel ingatlanfejlesztési társaság hétfőn esedékes tartozásának kiegyenlítésére fordítanak. A fennmaradó 5,9 milliárdot pedig a Dubai World kamatfizetési kötelezettségeinek teljesítésére és az üzletmenet fenntartására - közölte hétfőn a dubaji pénzügyi kormányzat. Abu Dzabi azonnali segítségén túl az Egyesült Arab Emírségek központi bankja is jelezte, hogy kész támogatni a helyi bankokat.

A hétfői adósságtörlesztési határidő közeledtével a világ tőzsdéin nagy figyelemmel követték a Perzsa-öböl partján kibontakozó fejleményeket. Az esedékessé váló részlet teljesítését a dubaji hitelképesség próbájaként értelmezték a piacok világszerte, és megnyugvással vették tudomásul, hogy az arab állam kiállja a próbát: hétfőn a bejelentésre emelkedésnek indultak az ázsiai tőzsdék és zárásra sokat ledolgoztak napi veszteségeikből.

Nyugat-Európában erősödéssel indult a kereskedés és felfelé mutattak a New York-i határidős indexek is. Elemzők szerint a BUX-ra és a forint/euró árfolyamra is hatott a dubaji bejelentés; a budapesti tőzsde vezető indexe 0,61 százalékot erősödött nyitáskor, az eurót pedig 271,93 forinton jegyezték hétfőn délelőtt tíz órakor a péntek délután hat órai 273,13 forint után.

Dubaj november 25-én sokkolta a piacokat azzal a bejelentéssel, hogy halasztást kér a Dubai World adósságára. A cég adósságállományát különböző becslések 30 és 60 milliárd dollár közé teszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását