2024. május 18. - Erik, Alexandra

A sertésinfluenzának semmi köze a disznóhúshoz

Nem a sertésektől, s nem a sertéshústól lehet sertésinfluenzát kapni, a betegség cseppfertőzéssel emberről emberre terjed - közölte az MTI-vel a Mexikóból kiindult megbetegedések kapcsán Tóth Péter debreceni kutató, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke hétfőn.
2009. április 27. hétfő 19:35 - HírExtra
A sertésinfluenzának annyi köze van a sertésekhez, mint a bárányhimlőnek a bárányokhoz - szemléltette a helyzetet a szakember.

Megítélése szerint a megbetegedésekről szóló híreket nem sertéstelepek és sertéshús bemutatásával kellene illusztrálni a sajtóban, hanem zsúfolt tengerpartokkal, repülőterekkel.

Tóth Péter szerint egy rendkívül virulens, életerős és ezért rendkívül veszélyes influenza vírusmutánsról van szó, amely emberről emberre terjed és nem csak az időseket, betegeket támadja meg, hanem a felnőtteket is leteríti. A vírus életképességére jellemző, hogy meleg időben is gyorsan terjed.

A betegség több napig tartó, 38 fokos lázzal jár, s a szövődményei a veszélyesek - tette hozzá.

A szakember a legfontosabb védekezési eszköznek a szájmaszk viselését tekinti. Ezzel ugyanis jelentős mértékben csökkenthető a betegség terjedése - mondta a kutató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását