2024. június 2. - Kármen, Anita

Dzurinda egyeztetésre hív

Egyeztetésre hívta meg a szlovák ellenzéki pártokat a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU).
2009. december 12. szombat 22:20 - HírExtra
"Baráti és építő hangulatban elbeszélgetünk" - jelentette ki a volt kormányfő pártja országos tanácsának szombati ülése után Pozsonyban. A hat ellenzéki párt találkozójára december 15-én, kedden kerül sor a szlovák parlament történelmi épületében. Az SDKU-n kívül a találkozóra meghívást kapott a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Magyar Koalíció Pártja (MKP), a Híd, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a Polgári Konzervatív Párt (OKS).

Dzurinda úgy fogalmazott: azért van szükség az egyeztetésre, mivel Szlovákia jelenlegi kormánya nem törődik az állampolgárok valós érdekeivel, és szükség van az alternatíva keresésére. "Nyílt platformot kínálunk fel, s örülnék, ha kollégáim is ezt tennék. Elég tapasztalatom van, hogy tudjam, a diktátum sosem működik" - jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Leszögezte: nem akar irreális reményeket ébreszteni, de úgy érzi, van mire építeni. Példaként az ellenzék sikeres összefogását említette Pozsony megyében a novemberi megyei voksoláson. Az összefogásnak köszönhetően Pozsony megyének - egyedüli megyeként Szlovákiában - ellenzéki elöljárója lesz. Dzurinda hangsúlyozta: nyugodt, baráti találkozóra számít, amelyen nem lesznek tabutémák.

Szlovákiában fél év múlva lesz a soron következő parlamenti választás. Ennek nagy esélyese a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer), amelynek népszerűsége 40 százalék körül mozog, magasan megelőz minden más pártot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását