2024. április 29. - Péter

Obamánia Németországban

"Obamánia" vagy "Obama-mánia" tört ki Berlinben az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-várományosa csütörtökön kezdődő látogatása kapcsán. A német fővárosban az Obama-láz olyan méreteket öltött, amelyhez hasonlóra berlini "bennfentesek" rég nem emlékeznek
2008. július 23. szerda 15:35 - Hírextra
Gőzerővel működik az amerikai politikus előre küldött stábja, "beépített" embereivel osztogatva a meghívókat Barack Obama ünnepélyes beszédére, amely hosszú huzavona után nem a Brandenburgi kapunál, hanem az ugyancsak történelmi és szimbolikus helyszínnek számító Győzelmi oszlopnál (Siegessa:ule) hangzik majd el. A szervezők az esti beszédre több százezer résztvevővel számolnak, nem zárva ki, hogy a létszám akár 1 millióra is rúghat.

Természetesen a tömeg aligha fér el a Győzelmi oszlopot körülvevő téren, ezért a Brandenburgi kapuig vezető, 17. Juni nevű sugárúton óriási kivetítőket helyeztek el, amelyek előtt az emberek szintén Obamára figyelhetnek. Akárcsak két évvel ezelőtt a németországi labdarúgó világbajnokság idején, amikor - különösen a német mérkőzések idején - az óriás "képernyők" előtt szinte egy gombostűt sem lehetett elejteni. Az "installációs" költségeket értesülések szerint az amerikai politikus stábja állja, míg a biztonságért a berlini illetékesek felelnek. Akik meglehetős meglepetéssel vették tudomásul, hogy ellentüntetést mostanáig senki nem jelentett be.

Az írásos meghívó - sarkában Obama sziluettjével - udvariasan invitálja a berlinieket a csütörtök esti show-ra, akár egy tekintélyes popkoncertről lenne szó. A rendkívüli biztonsági intézkedések ellenére az Obama-kampány felelősei gondosan ügyelnek arra, hogy a szabad ég alatt "nyitott" rendezvényre kerüljön sor, s épp ezért belépődíjról szó sem lehet. Sőt még a meghívót sem kell felmutatni. Elég csak azt tudomásul venni, hogy mindenfajta plakát és transzparens tilos, s - mint azt egészen apró betűs írás jelzi - kérik az érkezőket, hogy lehetőleg táskát se hozzanak magukkal.
Az apró korlátozásokat a berliniek minden bizonnyal megbocsátják az amerikai invitálóknak, különös tekintettel arra, hogy Barack Obama németországi népszerűsége nem ismer határokat. A Der Spiegel legutóbbi felmérése szerint a németek 76 százaléka a Demokrata Párt jelöltjét választaná az Egyesült Államok következő elnökének, miközben riválisára, a republikánus John McCainre mindössze 10 százalékuk voksolna. Sőt - mint a felmérésekből kitűnt - jelentős részük még a vendéglátó Angela Merkelre is megorrolt, amiért az amúgy rendkívül népszerű kancellár ellenezte, hogy Obama - Ronald Reagenhez és Bill Clintonhoz hasonlóan - a Brandenburgi kapunál tartson a hivatalos cáfolatok ellenére is "székfoglalónak" szánt beszédet. Amelynek tartalma az Obama-eufória láttán a berliniek számára - nem számítva a politikusokat - szinte már közömbös.

Az előzetes program szerint a demokratapárti elnökjelölt-várományos 24 órát tölt Berlinben, de a programot - eltekintve annak főbb pontjaitól - teljes titoktartás övezi. Így csak azt lehet tudni, hogy Barack Obama külön-külön Merkel kancellárral és Steinmeier külügyminiszterrel találkozik, este pedig elmondja 45 percesnek meghirdetett beszédét. Értesülések szerint közben azért a Brandenburgi kapunál sétál, talán megtekinti a falmúzeumot, s esetleg a tempelhofi repülőteret is, amely az egykori hírhedt berlini blokád elleni szövetségesi szembenállás központja volt. Mint ahogy egyelőre azt is teljes homály fedi, hogy az illinoisi szenátor hol is tölti majd az éjszakát, a legtöbben azonban a legelőkelőbbnek számító, a múltban császároknak, királyoknak, elnököknek és kormányfőknek számtalanszor szállást nyújtó Hotel Adlonra tippelnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását