2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnai: kapusként nincs más dolgom, mint "passzolni" a labdát Mesterházynak

Bajnai Gordon szerint Mesterházy Attila csatártípus, mert gyors és kemény, de egyben csapatjátékos is; amikor pedig a miniszterelnök-jelölt a pályára lép, akkor neki már csak egy dolga maradt, "passzolni" neki a labdát.
2009. december 12. szombat 17:45 - HírExtra
A miniszterelnök az MSZP szombati kongresszusán elmondott negyvenperces beszédében felidézte: korábban azt mondta, ő kapus és nem tör csatárszerepre. A választási időszakban azonban - mint fogalmazott - a csatárokat figyeli a közönség, a kapus pedig az alapvonalon marad, nem lazsál, figyel és összpontosít. Az a jó, ha csatár tör előre a labdával - tette hozzá.

Bajnai Gordon - aki mögött egy óriás kivetítőn több pillanatképekből készített összeállítást is vetítettek egyszerre - úgy látja: Mesterházy Attila megállja majd a helyét a pályán, mert az eddigi közös munkájuk során gyakran volt kemény, de képes volt kompromisszumokra is.

Azt tanácsolta a miniszterelnök-jelöltnek, hogy maradjon kemény és maradjon csapatjátékos. Abban biztos lehetsz, hogy sokszor próbálnak majd felrúgni, elgáncsolni, hiszen itt még a kapust sem kímélik, nemhogy a csatárokat - jegyezte meg.
Bajnai Gordon szerint ő azzal segítheti leginkább az MSZP kampányát, ha jól dolgozik, jól kormányoz, és "nem enged ki" egy pillanatra sem. A kormányfő az MSZP szombati kongresszusán azt mondta: ő ezen lesz.

A miniszterelnök szerint Magyarország megújításának legnagyobb akadálya, hogy a részérdekek újra és újra a közérdek elé kerülnek, és egyes részcsoportok küzdelme egymással vagy éppen rossz kiegyezése mindig "felzabálja" a közjót. Ezért - mint mondta - a politikusoknak meg kell erősíteniük az államot abban, hogy képes a közérdeket érvényre juttatni.

A kormányfő úgy látja, az országnak a "megalkuvó realizmustól" kell tartania, attól, hogy a hatalom megszerzésének célja ismét fontosabbá válik az ország hosszú távú érdekével.
A magyar baloldalra vár a feladat, hogy megőrösödött önbizalommal, saját igazában biztosan, az elért eredményekre büszkén, határozottan szálljon szembe a szemfényvesztőkkel, a felelőtlenséget hirdetőkkel - jelentette ki.

Úgy fogalmazott: maguktól és másoktól is azt kell várniuk, hogy a soron következő választáson arra és csak arra kérjenek felhatalmazást, ami az ország érdeke, amit tenni kell. "Ne akarjanak handabandázással, szemfényvesztéssel, felelőtlenséggel, illúziókeltéssel hatalomra jutni. Ezt várjuk el magunktól, és ezt kérjük számon másoktól is" - közölte.

Bajnai Gordon szerint a jövő évi választás a felelősség küzdelme lesz a felelőtlenséggel szemben, a józan ész harca a cinikus hatalomvággyal szemben. Ebben a tusában tudnotok, éreznetek kell: ti álltok az igazság oldalán - mondta a miniszterelnök a szocialistáknak.

Kitért arra: a jobb- és a baloldali demokratáknak van közös hibájuk, hagyták a politikai versengés és szembenállás egyik újabb frontjává válni az antifasizmus ügyét. Szavai szerint ennek az lett a következménye, hogy züllésnek indult a demokrácia, ami élhetetlenebbé teszi vagy akár tönkre is teheti az életünket.
"Ezt a züllést megállítanunk pedig közös feladatunk és megkerülhetetlen felelősségünk mindannyiunknak" - hangozatta.

A kormányfő úgy fogalmazott: ez a nemzet ügye, amelyben új, tiszta lapra, új összefogásra van szükség, amíg még nem késő. "Amíg a demokrácia züllése még megállítható, visszafordítható. Amíg nem folyik újra vér Magyarországon." - jegyezte meg.
Kiemelte: mára végzetes bűnné vált, hogy van olyan politikai erő, amely a szavazatszerzés reményében engedményeket tett a szélsőségeknek.

Bajnai Gordon szerint az MSZP kerülte ugyan a szélsőségesekkel való összefogást, de mégis hibázott abban, hogy "felháborodásában, vagy esetenként ellenkező előjelű politikai számításból is túl gyorsan ítélt és ítél, és talán túlságosan is általánosító lendülettel". Túl hamar mondjuk a másikra, hogy fasiszta. Pedig nem az az érdekünk, hogy minél több fasiszta legyen Magyarországon, hanem, hogy minél többen tudjunk összefogni a valódi fasiszták ellen - mondta Bajnai Gordon.

Az elhangzott beszédek után Mesterházy Attila a színpadra hívta az országos lista első 75 helyén szereplő politikusokat, akikről közös fénykép készült. Ezután pedig az MSZP a 20. születésnapját is ünnepelte.

A rendezvényen ott voltak az MSZP vezető politikusai, köztük Szili Katalin volt házelnök, Kovács László távozó uniós biztos és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök-pártelnök is.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását