2024. április 28. - Valéria

Szombaton osztják ki az Európai Filmdíjakat

Szombat este osztják ki az Európai Filmdíjakat Bochumban, a német városban összesen 17 kategóriában adják át az európai Oscarnak is nevezett elismeréseket. Az elsőfilmes rendezők számára kiírt kategória jelöltjei között szerepel a Katalin Varga című, brit-román-magyar koprodukcióban készült alkotás is.
2009. december 10. csütörtök 10:31 - HírExtra
A szombati díjátadón az európai filmművészet olyan kiemelkedő alakjai vonulnak végig a vörös szőnyegen, mint Pedro Almodóvar, Lars von Trier, Moritz Bleibtreu, Penélope Cruz, Charlotte Gainsbourg és Kate Winslet. Rajtuk kívül Ken Loach brit rendező és Isabelle Huppert francia színésznő, a már korábban bejelentett két díjazott is emeli a 22. Európai Filmdíjak átadásának fényét.

A december 12-iki gálára 1400 vendéget várnak a Ruhr-vidéki Bochum gázerőműből átalakított legendás Jarhunderthalle csarnokába. A meghívottakat - korábbi győzteseket, idei nevezetteket és a filmakadémia tagjait - a német komikus sztár Anke Engelke szórakoztatja a műsor házigazdájaként.

A díjátadást olyan ismert európai sztárok vállalták el, mint Victoria Abril, Caterina Murino, Detlev Buck és Ben Kingsley. Az átadók között lesz Wim Wenders filmrendező, a filmakadémia elnöke is.

Néhány díjazott nevét már korábban nyilvánosságra hozta a testület: Andrzej Wajda nyerte el a Nemzetközi Kritikusok Díját. A lengyel rendezőóriást a Márai Sándor novellájából forgatott Tatarak című, "a mai európai filmes alkotóknak új utat mutató" drámájáért tünteti ki az Európai Filmakadémia (EFA). Ken Loach életműdíjban részesül, Isabelle Hupert színésznő pedig a világ filmművészetében nyújtott munkásságáért kap elismerést. A dokumentumfilmes díjat a svájci Peter Liechti kapja The Sound of Insects - Record of a Mummy című produkciójáért, amelyet "egy öngyilkosság egyedülálló anatómiájaként" méltatott a kategória jelöltjeinek munkáit elbíráló független zsűri.
A filmakadémia díjainak jelöltjeit november elején hozták nyilvánosságra a sevillai nemzetközi filmfesztiválon. Az egyes kategóriák jelöltjeiből az EFA kétezer tagjának szavazatai alapján kerülnek ki a győztesek, akiknek neve a díjátadó ceremónián hangzik el először.

Az európai Oscarok egyik legesélyesebbjének Jacques Audiard A próféta című börtöndrámáját tartják, amely hat jelölést kapott. Danny Boyle Gettómilliomosa öt jelölését válthatja valóra, míg Michael Haneke A fehér szalag című filmje négy díjért van versenyben.

A legjobb film díjáért a három említett alkotás mellett jelölt még a brit Fish Tank című kamaszdráma, az Engedj be! című, Torontóban díjazott svéd dráma, valamint A felolvasó, amely Oscar-díjat hozott Kate Winsletnek.

A díj hivatalos honlapja, a www.europeanfilmawards.eu szerint a legjobb európai rendezőnek járó díjra esélyes Pedro Almodóvar a Megtört ölelések című filmért; Andrea Arnold, a Fish Tank rendezője; Jacques Audiard A prófétáért; Danny Boyle (Gettó milliomos), Michael Haneke, A fehér szalag rendezője, valamint Lars von Trier az Antichrist című filmért.

A legjobb európai színész díjára jelölt a német Moritz Bleibtreu A Baader-Meinhof csoport című filmben nyújtott alakításáért; Steve Evets (Barátom Eric); David Kross (A felolvasó); Dev Patel (Gettó milliomos); Tahar Rahim (A próféta); valamint Filippo Timi, a Vincere című film szereplője.

A legjobb színésznőnek járó díjra jelöltek között szerepel Penélope Cruz (Megtört ölelések); Charlotte Gainsbourg (Antichrist); Katie Jarvis (Fish Tank); Yolande Moreau (Séraphine); Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo) és Kate Winslet (A felolvasó).

A legjobb európai forgatókönyvíró díjára esélyes Jacques Audiard és Thomas Bidegain (A próféta); Simon Beaufoy (Gettó milliomos); Gianni di Gregorio (Vénasszonyok nyara) és Michael Haneke (A fehér szalag).

Az elsőfilmes rendezők számára kiírt, Európai Felfedezés elnevezésű kategória jelöltjei között szerepel a Katalin Varga című, brit-román-magyar koprodukcióban készült alkotás. A versenytársak között van a német-izraeli koprodukcióban készült Ajami című film; a grúz-kazah Gagma Napiri; a francia-dán Sois Sage; valamint a török-német koprodukcióban készült Sonbahar.

A filmdíj történetében először az egészestés animációs játékfilmeknek is nyitottak kategóriát. A három jelölt a Mia et le Migou című napjainkban játszódó francia mese, a Niko című finn rénszarvaskaland és a Brendan et le Secret de Kells című francia varázslósztori, amely a IX. század misztikus világába vezet.

Az Európai Filmakadémia díjainak átadására tavaly Koppenhágában került sor. A legjobb filmnek járó díjat akkor Matteo Garrone olasz filmrendező Gomorra című filmje nyerte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását