2024. május 19. - Ivó, Milán

Esterházy-kiállítás Franciaországban

A Párizs melletti Compiegne kastélymúzeumában II. Esterházy Miklós kép- és kincstárának nevezetességeiből nyílt kiállítás.
2007. október 3. szerda 14:05 - Hírextra

A II. Esterházy Miklós (1765-1833), egy magyar műgyűjtő herceg című tárlat különlegességét elsősorban az adja, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeum és a kismartoni Esterházy Alapítvány tulajdonába tartozó több mint kétszáz műtárgyat egyetlen kiállításon tekinthetik meg a francia érdeklődök.

Az Esterházy család a XVII. század elejétől gyűjtött műtárgyakat, de a dinasztia legjelentősebb műgyűjtője II. Miklós herceg volt, aki meggyőződéses európaiként elsősorban a festményekért, rajzokért és metszetekért rajongott. A XIX. század elején az egyik legjelentősebb műgyűjteménnyel rendelkezett Európában, amelyet kismartoni kastélyából 1814-ben bécsi palotájába szállított.
Az Esterházy Galéria a XIX. század eleji Bécs kulturális életének egyik központi helye volt. A gyűjtemény - amelyet 1870-ben felvásárolt a magyar állam - később a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alapjává vált.

A Compiegne-i kastélyban kiállított műtárgyakon keresztül egyrészt a magyar herceg ízlése, másrészt a XVIII. század végének kozmopolita és eklektikus művészete követhető nyomon. A gyűjtemény teljes panorámát vonultat fel a XVI. és XVII. századi európai festészetről, így többek között az olasz (Véronese, Strozzi, Bellotto), a francia (Le Brun, Le Lorrain), a spanyol (Ribera), a német (Cranach) és a flamand (Jordaens) iskola művészeinek alkotásain keresztül. De ugyanebből a korszakból jelentős mesterek rajzai és metszetei is láthatóak, így többek között Dürertől, Callot-tól és Goyatól.

A képgaléria, a rézmetszet- és rajzgyűjtemény mellett a terjedelmes, jól rendszerezett könyvtár is a herceg gyűjtőszenvedélyét tükrözte, amelyben a kismartoni kastély klasszikus stílusú átépítésével összefüggésben számos építészeti és kertművészeti mű is található.

De nemcsak a képzőművészeti érdeklődés volt jellemző II. Miklósra: fényűző életstílusa hasonlított nagyapjáéra, I. Miklós hercegére. Csakúgy, mint nagyapja tette, a műkincsek mellett szívesen vette magát körül művészekkel. Neki köszönhetően lett Haydn 1795-ben az újraalapított udvari zenekar vezetője és a kismartoni kastélyon is gyökeres felújítást hajtott végre; ő építtette meg a Haydn-termet. Ezért a kiállítás külön részt szentel a herceg személyiségének és életstílusának bemutatására.
A tárlat Compiegne-ben január 7-ig várja a látogatókat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását