2024. március 29. - Auguszta

Obama átvette a Nobel-díjat

Barack Obama amerikai elnök - az első vezetőként, akinek országa háborúban áll - csütörtökön Oslóban átvette a idei Nobel-békedíjat.
2009. december 10. csütörtök 15:53 - HírExtra
Az oslói városházán tartott ünnepségen a norvég királyi család jelenlétében tartott ünnepségen Thorbjorn Jagland, a norvég Nobel-bizottság elnöke védelmébe vette a sokak által bírált döntést, hangsúlyozva, hogy a díjjal kívánják támogatni Obama elnök elképzeléseit, a nukleáris leszerelés, az általános felmelegedés és a világ problémáinak párbeszéd útján történő megoldására irányuló erőfeszítéseit. Obama elnök beszédében hangsúlyozta: hálával és alázattal fogadja a megtiszteltetést.

Obama a bírálatokra reagálva, amelyek szerint korai volt a kitüntetés, újságírók előtt leszögezte: folytatni kívánja a munkát az Egyesült Államok számára fontos kérdésekben és a világ békéjének és biztonságának építéséért, így az atomfegyverek terjedésének megállításáért, az éghajlatváltozás kihívásainak kezeléséért és az afganisztáni helyzet stabilizálásáért.

Jogvédő szervezetek bírálták Obama kitüntetését. Többet kellene tennie nemzetközi szinten az emberi jogok előmozdítása érdekében - fogalmazta meg bírálatát a Human Rights Watch és az Amnesty International. Egy legutóbbi felmérés szerint három amerikai közül kettő úgy véli, hogy az elnök nem érdemli meg a Nobel-békedíjat. Egy szerdán közzétett felmérés szerint Norvégiában pedig a megkérdezettek csak 35,7 százaléka véli úgy, hogy Obama megérdemli a díjat, és 33,5 százalékuknak ezzel ellentétes a véleménye.

Theodore Roosevelt és Woodrow Wilson után Barack Obama a harmadik hivatalban lévő amerikai elnök, akit Nobel-békedíjjal tüntetnek ki. A díj kitüntetettjei között volt többek között Nelson Mandela, Martin Luther King és Teréza anya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását