2024. május 11. - Ferenc

Az emberiség 94 százaléka nem védett a dohányzástól

A dohányzás világszerte még mindig ötmillió ember halálát okozza évente, és ez a szám csak nőhet, ha nem fokozzák a dohányzás visszaszorítására tett erőfeszítéseket. Az emberiség több mint 94 százalékát pedig még mindig nem védik törvények az ártalmas szokástól - mutatott rá jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
2009. december 10. csütörtök 07:59 - HírExtra
A szervezet szerint a passzív dohányzás évente 600 ezer ember haláláért felelős. "Gyorsan kell cselekedni, hogy elejét lehessen venni a dohányzás által okozott halálozásoknak és megbetegedéseknek" - áll a dohányzási epidémiáról készített éves WHO-jelentésében, amelyet szerdán Isztambulban ismertettek.

A dohányzás vezető helyen áll a halált okozó elkerülhető tényezők között, megfelelő intézkedések nélkül pedig 2030-ra nyolcmillióra emelkedhet a dohányzás halottjainak száma. Előrejelzések szerint a legtöbb áldozatot a fejlődő világban követelheti.
2008-ban 17-re emelkedett a dohányzási tilalmat életbe léptető országok száma, most már a korábban igen erős dohányosnak számító Törökországban is bizonyos fokú tilalom van érvényben.

A dohányzás visszaszorítására tett WHO-javaslatok között a fogyasztás figyelemmel kísérése, a segítségnyújtás a leszokásra, megelőző programok, reklámtilalom, valamint a dohánytermékekre kiszabott adók emelése is szerepel.

A szervezet stratégiájának hatékonyságát azonban több oldalról is bírálatok érték. "Ez a vak vezet világtalant tipikus esete" - mondta Patrick Basham, a washingtoni és londoni székhellyel működő Democracy Institute nevű agytröszt igazgatója. A szakember szerint a WHO politikáját inkább reményekre, semmint adatokra alapozták.

Basham kiemelte: az adóemelés vagy a hirdetési tilalom nem fedi fel a dohányzás valódi gyökereit. A dohányzási ráta magától csökkent - például a nyugati országokban -, ahogy a lakosság tehetősebb és képzettebb lett - mutatott rá az igazgató. Szerinte éppen ezért a hatóságoknak a szegénység elleni intézkedésekre kellene hangsúlyt fektetniük, ez viszont már meghaladja a WHO küldetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását