2024. május 21. - Konstantin

H1N1 konferencia

A H1N1 vírus életveszélyes, a tüdőszöveteket támadja meg rendkívül agresszívan, az ellene kifejlesztett magyar oltóanyag biztonságos - jelentette ki Kovács Péter professzor csütörtökön Debrecenben, a magyar klinikai farmakológusok kongresszusát megelőző sajtótájékoztatón.
2009. december 10. csütörtök 19:03 - HírExtra
A professzor, aki a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségügyi Centruma 1-es számú belklinikáján a farmakológiai (gyógyszertani) tanszék vezetője, az MTI-nek kifejtette: a H1N1 vírus elleni magyar oltóanyag szigorú, szabályszerű hatósági engedélyezésen ment keresztül. Miután az influenza elleni oltóanyag gyártásának Magyarországon másfél évtizedes hagyománya van, csak a vírustörzset kellett kicserélni, ezáltal nem kellett a teljes kipróbálási folyamatot végigcsinálni - tette hozzá.

Kovács Péter szerint a magyar vakcina nem jobb és nem rosszabb, mint bármely hasonló, más országokban gyártott készítmény. Azzal kapcsolatosan, hogy a higanytartalom miatt bírálják a vakcinát, a professzor azt mondta: a higanyt tartalmazó tiomerzál fertőzés ellen védő szer, megvédi az oltóanyagot az úgynevezett bakteriális felülfertőzéstől.

"Ez inkább előnye, mint hátránya a magyar oltóanyagnak" - közölte Kovács Péter, aki szerint hihetetlenül felelőtlenek azok, akik ellenzik a védőoltás beadását. A belgyógyász professzor sikertörténetnek nevezte, hogy Magyarországon van elég oltóanyag, ellentétben más országokkal, ahol hónapokat kell várni a védőoltásra.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság kongresszusával kapcsolatban elmondta: immár 11. alkalommal tartják meg Debrecenben a szakmai továbbképző tanácskozást.

Megjegyezte: a klinikai farmakológia az a tudomány, amely összeköti a gyógyszertudományi alapkutatást a gyógyítással. A legtöbb gazdasági elemzés az ország egyik kitörési pontjának tartja a gyógyszeripart, és ennek integráns részének a klinikai vizsgálatokat - mondta a professzor, utalva arra, hogy Debrecenben kialakult az ország egyik legnagyobb klinikai farmakológiai vizsgálóhelye.

Az idei konferenciának külön jelentőséget ad, hogy ez év októberében jelent meg a gyógyszervizsgálatok új szabályozásáról szóló kormányrendelet, amelynek elsődleges célja a magyarországi vizsgálóhelyek pozíciójának erősítése a nemzetközi versenyben.
A klinikai farmakológusok kongresszusa szombaton fejeződik be a debreceni Kölcsey Központban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását