2024. április 25. - Márk

Őssejt magánklinika nyílik

Célegyenesbe került az ország első komplex őssejt klinikájának indulása. A Kaposváron működő egészségügyi intézményt november 9-én adják át. Tizenötéves kutatómunka és bonyodalmas engedélyezési folyamat nyit ajtót a betegek reményének, s a további kutatás
2007. november 5. hétfő 09:48 - Hírextra

A vállalkozást megvalósító Seffer-Renner Magánklinika vezetője, dr.Seffer István elmondta: az intézmény területén létrehozott komplex őssejt-laboratórium kutató, tároló és terápiás célú őssejtek előállítására is egyaránt alkalmas lesz.

- A legmagasabb - GPL, GMP - nemzetközi minősítésnek megfelelően működik majd a steril labor, amelyben őssejteket, főleg embrionális őssejteket állítunk elő, és amelyeket mínusz 190 fokon tárolunk - tette hozzá az ismert plasztikai sebész, aki a szakmai előkészületek részleteiről a klinika átadása után ígért bővebb tájékoztatást.

Amit még megtudhattunk: mindössze néhány hetes, abortuszon átesett embriókból származnak a már meglevő őssejtek. A még nem differenciálódott embrionális őssejtek számos, ma még gyógyíthatatlannak tartott betegségnek állhatják útját, így az életminőség jelentős javulása várható e módszer alkalmazásával. A kaposvári őssejt klinika az IRM Magyarország Zrt. társtulajdonosa lesz, hasonlóan felszerelt laboratórium információink szerint Svájcban működik.

Őssejt-beültetésre mindeddig Kínában adódott reális lehetősége a hazai betegeknek, ám az ott javasolt négy kezelésért mintegy 20 millió forintot kell fizetni. Seffer doktor az anyagi feltételekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, ám az bizonyos, hogy az említett összegnek csak töredékébe kerül majd az itteni kezelés.

A munkában részt vevő kutató- és orvoscsoport tagjai a világ különböző részeiről érkeznek; köztük lesz az Egyesült Államok fő transzplantátora, az őssejt kutatással foglalkozó bangkoki vezető akadémikus, egy kijevi és egy New York-i akadémikus, Magyarországról több neves professzor, valamint meghívást kapott a Tudományos Felügyelő-bizottság néhány neves kutatója.

Az önmagában szenzációt jelentő eseményt mintegy 15 éves kutatómunka előzte meg, amely a gyakorlati orvosi praxis során újabb és újabb megerősítést adott Seffer doktornak: a plasztikai sebészetben alkalmazott kezelési módszerek során hihetetlen eredmények érhetőek el az analóg - saját őssejtek - átültetésével. Mindezeket a beteg testrészekről készített előzetes és végleges felvételek is igazolják. A tapasztalatok alapján Seffer István céltudatosan nyolc éve foglalkozik a téma tudományos megközelítésével, s két éve a napi műtéti tevékenység mellett az őssejtkutatást területét célozta meg. Mint mondja, munkája azonos a hobbijával, így válhatott számára megállíthatatlan folyamattá a hamarosan megvalósuló orvosi újdonság.

Az egyedi orvosi vállalkozás újabb fejezetet nyithat az 1992 óta működő, akkoriban merész ötletnek számított, saját tőkével létrehozott magánklinika életében. Az egészségügyi intézmény a legmagasabb szakmai minősítéssel, a legkülönbözőbb betegségtípusok gyógyítására alkalmas kezelési módszerekkel, luxus környezetben gyógyítja a hozzájuk fordulókat. A klinika elindulása óta folyamatosan bővíti tevékenységi körét,s nemrégiben a belvárosban található épületegyüttes területét is, hiszen ma kétszer akkora területen működhet. Számos tudományos minősítésű szakorvossal dolgozik, valamint részt vesz a hazai és nemzetközi tudományos munkában és az oktatásban.

Csoda vagy reménysugár - milliók bíznak a ma még visszafordíthatatlannak bélyegzett betegségek gyógyításában. Az őssejt kutatása és a kezelések kérdésköre azonban megosztja a világ legfejlettebb országainak tudósait, politikusait, erkölcsi, etikai vagy vallási okokból is. Európa államai ugyancsak eltérő választ adnak az őssejttel történő tevékenységekre. Magyarországon az embrionális őssejt kutatásnak jelenleg nincs jogi akadálya. Ha megvannak a szükséges etikai, szakmai engedélyek, mint a kaposvári klinika esetében is, akkor a tevékenység jogszerűen folytatható. Humánembrionális őssejt kutatást egyébként eddig csak az Országos Gyógyintézeti Központ Hematológiai és Immunológiai Intézetében végeztek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását