2024. május 18. - Erik, Alexandra

Átláccó Fesztivál - A korrupcióellenes filmpályázat eredményei

Széphelyi Júlia Átláccó című mozgóképe nyerte el az első helyezést a Transparency International által kiírt, Átláccó címet viselő kisfilmpályázaton.
2009. december 10. csütörtök 08:05 - HírExtra
A második helyen Ruszty Balázs Walzer, valamint Kemény Eszter és Molnár Dániel Megálló című filmje végzett. A holland nagykövetség felajánlásának köszönhetően az első helyezett 500 ezer forintos, a két második helyezett alkotás készítői 150-150 ezer forintos pénzjutalmat kapnak - közölték a szervezők szerdán, a díjátadó napján az MTI-vel.

Mint írták, a zsűri egyöntetű véleménye szerint a pályázatra beérkezett legtöbb alkotás a jól megszokott példákkal mutatja be a korrupciót, a nyertes filmek azonban túlmutatnak ezen. A győztes munkákat fantázia, játékosság és eredetiség jellemzi, a fiatalokat szólítja meg, rájuk hat elsősorban.

Egy társadalmi szemléletváltás elérése akkor a legsikeresebb, ha a fiatal generációt célozza meg, ezek a filmek pedig pontosan ezt teszik - hangsúlyozza a Transparency International Magyarország közleménye.

A nyertes kisfilm például a mindennapi korrupciót egy humoros tanár-diák jeleneten keresztül ábrázolja, amelyben egy tanuló a közös osztályajándék mellett egy "személyes" külön figyelmességgel is meglepi osztályfőnökét. "Széphelyi Júlia kisfilmje a fiataloknak szól, a fiatalok nyelvén. Olyanoknak, akikben még van remény arra, hogy másképp viszonyuljanak a megfogalmazott problémához" - idézik Török Ferenc filmrendezőt, a zsűri egyik tagját.

Az egyszerű eszközökkel készített, ám hatásos Walzer című tárgyanimáció - mint arra egy másik zsűritag, Török András, a Summa Artium igazgatója rámutatott - a korrupciót mint egy meglepően sok szemből álló, az egész társadalmat átfogó láncolatot mutatja be.

A villamosmegállóban játszódó, Megálló című kisfilm egy fiatalember történetén keresztül mutat példát arra, milyen happy end várhat a megvesztegethetetlenekre. "A Megálló című film nekem azért tetszett nagyon, mert azt érzékelteti, hogy jó érzés nem korruptnak lenni" - idézi a közlemény Bojár Gábor Graphisoft-elnököt, aki - Török Ferenc, Török András, Kecskés Karina színésznő és Robert Milders holland nagykövet mellett - szintén részt vett a zsűri munkájában.

A december 9-iki nemzetközi korrupcióellenes világnap alkalmából rendezett Átláccó Fesztivál célja, hogy a fiatalabb közönség is megismerje a szervezet korrupcióellenes tevékenységét, és később akár önkéntesként is részt vegyenek munkájukban.

Az egész napos program egy magyar és norvég előadók közréműködésével megrendezett nyitott műhelybeszélgetéssel vette kezdetét a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban. A kisfilmes pályázat díjátadóját követően a Gödör Klubban este 20.30-tól a nyertes alkotásokból rendezett vetítés mellett a Szakcsi Trió koncertje várja a közönséget. A legjobb mozgóképeket az érdeklődők a http://www.daazo.com/atlacco oldalon is láthatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását