2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Transzplantált gyerekek találkozója

Csontvelő-transzplantáción átesett és veleszületett immunhiányos gyermekek találkozóját rendezték meg hétfőn a Szent László Kórházban Budapesten.
2009. december 7. hétfő 19:13 - HírExtra
A Szent László Őssejt Alapítvány szervezte ünnepségen Halász Judit énekelt a gyerekeknek és szüleiknek a feldíszített karácsonyfa mellett, és bekopogtatott a Mikulás is.

Jelenleg a Szent László Kórház a hazai őssejt-transzplantáció legnagyobb központja, ahol évente több mint 200 átültetés történik. Az első átültetést 1992-ben végezték, a betegszám folyamatosan növekszik - mondta el Kriván Gergely, a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón. Mint aláhúzta, az anya, az apa, a család folyamatos jelenléte kulcsszerepet játszik a gyógyulási folyamatban, a Déméter ház pedig lehetővé teszi, hogy a gyermekek együtt legyenek a szülőkkel.

A csontvelő-transzplantáción átesett gyermekek hónapokat töltenek a kórházban izoláltan, a külvilágtól elzárva. A gyógyulás mellett másfajta segítségre is szükségük van a betegeknek és a családjuknak, az egyik lényeges kérdés az elszigetelődés megelőzése és a mikrokörnyezet tájékoztatása - fogalmazott Sedlák Gabriella, az alapítvány munkatársa.

Az alapítvány a műszereken túl programokkal, művészeti és élményterápiás foglalkozásokkal segítik a betegek rehabilitációját, visszailleszkedését.

A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztálya tagja az Európai Csontvelő-átültetési Társaságnak, számos összehangolt kutatásban vesz részt. Az osztály a veleszületett immunhiányos betegek gondozásának egyik legnagyobb hazai központja. Több száz, különböző immundefektusban szenvedő gyermeket kezelnek, részben transzplantációval, részben rendszeres immunglobulin-pótlással. E betegek a rosszul működő immunrendszer miatt fokozottan fogékonyak a súlyos, akár életveszélyes fertőzések kialakulására, ezért életük jelentős részét kénytelenek kórházban tölteni.

Az őssejt-átültetés több mint 40 éve alkalmazott gyógyító eljárás egyes rosszindulatú daganatos betegségek, veleszületett és szerzett csontvelő-elégtelenségek, öröklött immunhiányos állapotok és egyes anyagcsere-betegségek kezelésében. Allogén átültetéskor a beteg másik személytől kapja az őssejteket, autológ átültetéskor a beteg a kemoterápia után saját, korábban levett, tisztított és lefagyasztott őssejtjeit kapja vissza. A vérképző őssejtek három forrásból származhatnak: a csontvelőből, a keringő vérből és a köldökzsinórból.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását