2024. április 18. - Andrea, Ilma

Fogyjunk könnyedén zöldséglevekkel!

Amerikai kutatók bebizonyították, hogy bizony a gyümölcsök és a zöldségek étvágycsökkentők, emellett a zöldséglé fogyasztani is képes. Hogy pontosan hogyan is működik ez? Tényleg képesek leszünk általa tökéletesnek lenni? A HírExtra cikkéből minden kiderül!
2009. május 23. szombat 09:59 - Kővári Adrienn
Rengeteg fogyókúrás recept és praktika létezik ma már, aminek fele sem működik. Mégis, az emberek kipróbálják, bele is élik magukat, majd végül csalódottan feladják, mert nem tudtak megszabadulni a plusz kilóktól. Akárminek nem is szabad bedőlni, mert sokszor csak kihasználják a fogyni vágyók hiszékenységét.

Mégis, létezik egy módszer, vagy nevezzük bárminek, amit kutatók is alátámasztanak, egy ilyenben már tényleg lehet valami. Állítólag a tökéletes test titka nem más, mint a zöldséglé. Naponta egy pohárral nyugodtan fogyasztható, egészséges, és képes megölni a zsírpárnákat. Hogy mi ennek a titka?



Kutatás a biztos fogyásért


Arra jutott Dr. Carl L. Kenne, a davisi California Egyetem munkatársa, hogy a zöldségek kiváló étvágycsökkentőként működnek.

- Már régóta hisszük, hogy a sok gyümölcs, és zöldség fogyasztás összefügg az alacsony testsúllyal. – magyarázta Dr. Carl L. Kenne.

Ebben rengeteg igazság van, mert nagyobb valószínűséggel, azaz ember, aki sok zöldséget fogyaszt, az eleve egészségesebb életet él. Ráadásul, az étvágyuk is csökken.

A kutatás során az Amerikai Szív Szövetség vérnyomás csökkentő diétáját alkalmazták tizenkét héten keresztül. Ez a diéta rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, rostot, ásványi anyagokat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket tartalmazott, de telített zsírsavakat, és egy picike sót is felhasznált ez a speciális étrend.

Turmixszoljunk zöldséget!

Viszont a kutatásban résztvevőket két csoportra osztották, s az emberek egy részének az étrendje kiegészült alacsony nátrium-, és magas káliumtartalmú zöldséglével. Ebből tetszés szerint, egy vagy két pohárral fogyasztottak a tizenkét hét alatt.

Ekkor történt egy érdekes felfedezés, az utolsó hét lepergése után. Ugyanis megállapították, hogy azok az emberek, akik naponta legalább 2,5 deciliter zöldséglevet ittak, azok két kilóval kevesebbet nyomtak a tizenkettedik héten. Míg az ellenkező csoport súlya nem változott.

Ráadásul azért is jobban jártak, mivel ők nagyobb sikerrel tartották be a napi három-öt kötelező zöldség adagot. Ezáltal kevesebb szénhidrátot vittek be a szervezetükbe, ami köztudottan az elhízás okozója. A káros anyagok helyett jóval több C-vitamint és káliumot fogyasztottak.

A résztvevők mindegyike metabolikus szindrómában szenvedett. Jellemző erre az állapotra a hasi zsírpárna, a magas vérnyomás, a magas vércukor-, és koleszterinszint. Ez azért nagyon veszélyes, mert ezek a tünetek elősegítik a cukorbetegség, és egyéb szívproblémák kialakulását.

Ahhoz, hogy valaki csökkentse a betegségek kialakulását, két fontos tényezőn kell változtatnia. Az egyik étrendje, a másik meg a súlya, de ezek szorosan összefüggnek. Dr. John Forey, a Baylor Egészségügyi Főiskola szakértője szerint mindkettőn könnyen lehet segíteni a zöldséglevekkel.

Aprócska recept az aprócska testsúlyért


Ahhoz, hogy készítsünk egy finom zöldségleves italt, nincs is másra szükségünk, mint hat deciliter joghurtra, négy deciliter zöldséglére, sóra, fehérborsra, és 2 evőkanál vagdalt petrezselyemre.

Nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen a joghurtot csak krémesre kell verni, majd hozzá kell önteni a zöldséglevet, és ízlés szerint ízesíteni. Érdemes betenni a hűtőbe, hogy megfelelően lehűljön.

Csak fantázia kell a fogyáshoz

A fentebb említett kutatásból is jól látszik, hogy mennyire veszélyes az elhízás, hiszen ebből eredeztethető javarészt a cukorbetegség és a szívroham. A túlsúlyos emberek sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a normál alkatúak.

Ahhoz, hogy visszanyerjük eredeti alakunkat, vagy egy olyat, amilyenek sohasem voltunk, nem sok mindent kell tennünk. Eleinte nehezen megy az életmódváltás, de meg lehet szokni, és idővel mi magunk is jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben.

Nemcsak csinosabbak leszünk, hanem egészségesebbek is. Önbizalmunk, és elégedettségünk is nőni fog.

Ha valakinek nem feltétlenül szereti a zöldséglevet, nyugodtan kísérletezhet akár répával, vagy gyümölcsökkel is. Bátran lehet őket keverni ízlés szerint, csak nem szabad bele cukrot tenni.

Azzal minden orvos, szakember, fitness edző egyetért, hogy nem elég a megfelelő étrend, hanem szükség van megfelelő testmozgásra is. Ha mindez megvan, és még zöldséglevet is fogyasztunk biztos, hogy tovább élhetünk.
Forrás: HírExtra/Vital
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását