2024. május 20. - Bernát, Felícia

A Fidesz és az MSZP egyezsége a drágulás?

A Fidesz és az MSZP egymással összhangban olyan törvénymódosítást támogatnak, melynek alapján - a válság és az influenzajárvány közepén - 2010 januárjától 10 százalékkal is emelkedhetnek a gyógyszerárak - közölte Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese hétfőn az MTI-vel.
2009. december 7. hétfő 22:00 - HírExtra
Ehhez azt is hozzátette: felszólították a Fideszt és az MSZP-t, hogy tartsák szem előtt a betegek érdekeit, és hétfőn szavazzák meg az MDF módosító indítványát, eltörölve ezzel az áremelkedést.
A közlemény emlékeztetett arra, hogy a törvény árcsökkentő hatásait az utóbbi években minden beteg saját pénztárcáján érezhette. Így a változtatás óta nem ritka a 20, 30 vagy akár a 40 százalékos kedvezmény sem, illetve bizonyos gyógyszertárak a náluk beváltott receptek után kedvezményben vagy visszatérítésben részesítik betegeiket.
"2008-2009-ben a gyógyszer-kiskereskedelmi piacon több milliárd forint kedvezményt adtak a gyógyszertárak a betegeknek, ennyivel is olcsóbbá téve a gyógyszerek árát" - olvasható az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban.

Herényi Károly szerint ennek akar most véget vetni a Fidesz támogatásával a baloldali kormánytöbbség. A mostani törvénymódosítás során a kormány által benyújtott javaslat értelmében ugyanis 2010-től megszűnik majd annak a lehetősége, hogy a gyógyszertárak árrésükből árkedvezményt adjanak a betegeknek. Ezáltal a támogatott gyógyszer a jogszabályban meghatározottnál alacsonyabb áron nem lesz értékesíthető, abból kedvezmény nem lesz adható, tehát a verseny jótékony hatására csökkenő gyógyszerárakat fix hatósági árrá alakítja át - mutatott rá az MDF politikusa, aki arra is kitért, hogy pártja, amely a betegek pártján áll, felismerte a törvény veszélyeit, s ezért ő maga egy módosító indítványt is benyújtott a változtatás ellen.

Ezt a javaslatot azonban az Országgyűlés egészségügyi bizottságában a szocialista és a fideszes tagok "egyként leszavazták" - írta közleményében Herényi Károly, aki szerint az MDF felháborítónak tartja, hogy a válság, és az influenzajárvány közepén olyan változtatásokat szavaznak meg, melyek növelik a betegek terheit, továbbá csökkentik a szükséges gyógyszerhez való hozzájutás esélyét.

Az MDF ezért felszólította a Fideszt és az MSZP-t, hogy tartsa szem előtt a betegek érdekeit, és a hétfői szavazás során szavazza meg az MDF módosító indítványát, eltörölve ezzel az áremelkedést eredményező javaslatot - zárult Herényi Károly közleménye.
Az Országgyűlés hétfő délután nem támogatta az MDF javaslatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását