2024. május 3. - Tímea, Irma

A Múzeum Antikvárium internetes árverést tart

Interneten kínál eladásra könyveket, metszeteket, térképeket összesen 445 tételben a Múzeum Antikvárium, a legdrágább darab egy 1800-as évekből származó szakácskönyv, amelyért 1 millió forintról indul a licit.
2009. december 5. szombat 10:16 - HírExtra
Az árverési anyag az interneten már megtekinthető, a www.vatera.hu oldalon kedden lehet a végső liciteket megtenni.

Antal Károly, a Múzeum Antikvárium tulajdonosa az MTI-nek elmondta: míg egy-egy élő licitálásra néhány száz gyűjtő, érdeklődő megy el, az interneten zajló árverés ennél jóval nagyobb közönséget ér el.

"A kínálat semmiben sem különbözik a hagyományos árverésétől, az árak is hasonlóak, antikváriumunk viszont ennél az értékesítési formánál nem számít fel jutalékot, ezzel növelve a licitáló kedvet" - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az online aukció is hozhat izgalmakat, hiszen az ajánlattétel folyamatos, az árverés lezárására pedig meghatároztak egy időpontot.

A legdrágább az 1 millió forintról induló Magyar Gazdasszonyok Számára Szakáts Könyv Czifray István Szakáts mestertől. A kéziratos könyv szerzője József nádor főszakácsa volt, 1816-ban saját nevén jelentetett meg magyar nyelvű szakácskönyvet. Az árverésen kínált 1829-es harmadik kiadáshoz Czifray saját kezűleg új recepteket írt, itt olvasni először arról, hogy a halászlébe paprika, vagyis új fűszer való.

Medgyesi Pál a puritánus eszmék első magyarországi hirdetője, 1638-ban az erdélyi fejedelem udvari prédikátora volt. Nagy befolyásra tett szert Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszonynál és I. Rákóczi György halála után is mellette maradt. A művészi felépítésű prédikációkat tartalmazó "Sok Jajjokban s' bánatos szivel ejtett könyhullatásokban merűlt, és feneklett, szegény igaz Magyaroknak, egy-néhány keserő Siralmi" című könyve 950 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Bécs püspöke, Nausea 1532-ben kiadott értekezésében leltárt készített a csodákról, a könyv kikiáltási ára 240 ezer forint.

A különböző élősködő férgek és az ellenük használatos szerek leírása miatt a szakirodalomban az első parazitológusként számon tartott Tralliani 4. századi bizánci orvos összefoglaló műve tizenkét könyvben, 200 ezer forintot ér. Egy másik, ritkán fellelhető orvosi könyv Kerestely Ágoston "A' gyenge élet' meg-hoszszabbításának, és a' gyógyíthatatlan nyavalyák' húzásának a' Mestersége" 80 ezer forintra van árazva. Curtius Rufus 1. században élt történetíró a szerzője az egyetlen ránk maradt latin nyelvű Nagy Sándor-történetnek; könyvének 1628-as kiadása is 80 ezer forintról indul.
A könyvek mellett gyönyörű metszetek, régi térképek - köztük Buda 1617-es látképe 500 ezer forintért, Speed 1626-os Magyarország-térképe 360 ezerért.

Ady Endre kézírásos privát sorai, Aba-Novák Vilmos, Kosztolányi Dezső autográf levele, Horthy Miklós kinevezési okirata, Jókai Mór dedikált fényképe, Fekete István kiadatlan, cím nélküli krimijének 104 oldalas kézirata, 20 és 150 ezer forint közötti összegekről indulnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását