2024. május 17. - Paszkál

A Bosnyák téri termelői piac bezárása ellen tiltakoztak

Kereskedők és vásárlók tüntettek szombaton a budapesti Bosnyák téri termelői piac bezárása ellen, amelynek helyére bevásárlóközpontot terveznek építeni - erről a Fidesz zuglói szervezete tájékoztatta az MTI-t. A zuglói polgármester szintén megmentené a piacot.
2009. december 5. szombat 19:38 - HírExtra
A Fidesz zuglói szervezete közleményében emlékeztet: Zugló önkormányzata úgy döntött, hogy a MUNDO bevásárlóközpont és irodapark beruházása miatt 2009. december 31-i hatállyal megszünteti a szombati piacot, ahol a kistermelők évtizedek óta értékesíthetik olcsó terményeiket.

A Fidesz szerint a döntés azért is elfogadhatatlan, mert a lengyel beruházó az ide tervezett bevásárlóközpont építését a gazdasági válság miatt várhatóan 2010-ben sem tudja elkezdeni, mivel még építési engedéllyel sem rendelkezik.

Álláspontjuk szerint a piac a szegényebb kerületiek számára az utolsó lehetőséget jelenti, hogy olcsó és minőségi termékeket vásároljanak, emellett az itt árusító gazdák és kistermelők többségének megélhetését is veszélyezteti az önkormányzat lépése.
Kulcsár József a Fidesz zuglói szervezetének választókerületi elnöke a tüntetésen bejelentette, hogy a Fidesz eddig több ezer aláírást gyűjtött a piac megmentéséért, amelyet a tiltakozók petíciójával együtt ad át Tóth Csabának, az MSZP helyi elnökének.
A Fidesz politikusa felszólította Weinek Leonárdot, a kerület polgármesterét és Tóth Csabát, az MSZP helyi vezetőjét, hogy a nagytőke érdekeinek képviselete helyett álljanak a szegényebb kerületi lakosok oldalára és kezdeményezzék a következő, december 15-i testületi ülésen a piac működésének meghosszabbítását.

A zuglói önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: Zugló polgármestere megmentené a kerületi lakosok által is kedvelt szombati piacot. Weinek Leonárd javasolni fogja, hogy a 2010-es költségvetésben biztosítsák a piac megtartásához a szükséges forrást.

Közlik, hogy a piac léte két okból vált kérdésessé: egyrészt az uniós jogharmonizáció miatt az ilyen termelői piacok működési feltételei törvényileg nem megfelelőek, másrészt a piac a majdani városközpont építkezésének felvonulási területén található.

Az európai jogharmonizáció szerinti szabályoknak is megfelelő termelői piac kialakítása akár 150 millió forintjába is kerülhet az önkormányzatnak, és egy ilyen piacnak később megnövekedett fenntartási költségei is lesznek. Jelenleg azt vizsgálja az önkormányzat, hogy a legszükségesebb műszaki fejlesztések minimálisan mennyibe kerülnének.
A zuglói polgármester a közleményben azt ígéri, hogy a piac sorsával kapcsolatban még az idén megkérdezik a zuglóiakat, és a véleményüket a képviselő-testület figyelembe veszi majd a végső döntésnél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását