2024. május 23. - Dezső

Melléfogott a Tigáz?

Keményedik a harc a magyar gázpiacon ám csaták eddig megmaradtak a korrekt, piaci versengés mezsgyéjén. Egészen mostanáig. A Tigáz olyan területre tévedt, ami már messze nem az ellenfél tiszteletéről szól.
2009. december 3. csütörtök 07:59 - Pénzes Dávid
Idén július elsején életbe lépett a gázliberalizációs törvény és így megnyílt a magyar gázpiac. Ezzel az ipari fogyasztóknak kötelezően ki kellett lépni a szabadpiacra, míg a kis- és középvállalkozások illetve a lakossági fogyasztók dönthettek maradnak az egyetemes szolgáltatónál, vagy ők is kilépnek a szabadpiacra és attól vásárolnak gázt, aki a legkedvezőbb feltételekkel szolgáltat.

Az eltelt hónapok megmutatták, hogy bizony a magyar lakosság nem is annyira konzervatív, hiszen a vártnál jóval többen váltottak szolgáltatót. Ennek főként az EMFESZ lett a nyertese. Havonta húszezerrel bővült a lakossági fogyasztói bázisa. Mára az EMFESZ a magyar gázellátás 20 százalékát adja. Minden jel szerint ez nem tetszik a Tigáznak, hiszen furcsa marketingkampányba kezdett.

Levél az ellenfélről

Az EMFESZ vezére a nyomozásról
Góczi szerint az EMFESZ korábbi tulajdonosa (a MABOFI-t birtokoló Dimitrij Firtas ukrán nagyvállalkozó) az egész ügyet kriminalizálni próbálja, és ezért vádolta meg Góczit sikkasztással. Góczi hozzátette, ebben „bizonyos lobbik is melléálltak.” Mint mondta, sok mindent átélt a Yukos olajipari cégben vagy a Szibur vegyipari vállalatnál, de arra nem számított, hogy a 21. századi Európában, Magyarországon egy polgári peres ügyből bűnügyet lehet kreálni.
A lakossági fogyasztókhoz eljuttatott levelükben kőkeményen nekimennek az EMFESZ-nek. Ahelyett, hogy - betartva a piaci verseny íratlan szabályait - saját magukat reklámoznák. Éppen úgy tesznek, mintha pártkampányt folytatnának: a másikat kezdik szidni. Ez a stílus eddig szerencsére nem volt jellemző a magyar gazdasági életben, vagy ahol felütötte a fejét ott súlyos következménnyel is járt.

A levél első mondatával rögtön rátérnek a lényegre: „az EMFESZ tulajdonosváltásával kapcsolatosan a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat.” Ez tény. Ám, hogy a Tigáznak ehhez mi köze van, az nehezen megmagyarázható. Ahogy az is értehetetlen, a fogyasztónak mi dolga van ezzel? Melyik vásárló tudja azt, hogy kenyérgyár, amelyik a kenyerét készíti kinek a tulajdonában van, és éppen ki perli nem fizetésért, vagy áfacsalásért vagy bármiért? De ez elmondható minden termékről, ami a bevásárlókosárba kerül. Ráadásul az EMFESZ elleni vizsgálat csupán a tulajdonosváltással függ össze, semmi köze a szolgáltatás minőségéhez.

Az dobja az első követ…

A levélben elmondják azt is: a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított az EMFESZ ellen, „a sok lakossági fogyasztótól beérkezett panasz nyomán.” Egyrészt nehezen megmagyarázható, hogy mindezt honnan tudja a Tigáz, hiszen amíg a GVH le nem zár egy vizsgálatot, addig az szigorúan bizalmasan kezelendő. Másfelől minden olyan nagyipari cég, melynek százezres ügyfélköre van, pontosan tudja, hogy óhatatlanul jelentkeznek problémák, amit a GVH hivatalból kivizsgál. Minden valószínűség szerint más gázszolgáltatóknál is vannak ilyen ügyek, és ez alól nem lehet kivétel a Tigáz sem.

Ellen-kampányolnak továbbá a nyolc százalékos kedvezménnyel, amit az EMFESZ a mai napig kínál ügyfeleinek. A Tigáz levélkéjében a következőt írja: „a gas.hu nyolc százalékos árkedvezményt ígért leendő ügyfeleinek, miközben a sajtóban megjelent hírek alapján úgy tűnik, mintha hónapok óta nem rendelkezne az ezt lehetővé tevő, kedvező gázforrással.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását