2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ezt elbaltázta a Fidesz

Orbán Viktor január 4-éval hívja harcba embereit a választási kampányra. Ám ezzel van egy kis gond: a pártvezér éppen saját pártja álláspontjának mond ezzel szögesen ellent.
2009. december 2. szerda 07:29 - Pénzes Dávid
Vizet prédikálnak, de bort isznak szokták mondani arról, aki mást cselekszik, mint amit mond. Ez most nyugodtan elmondható a Fideszről. Hétfőn ugyanis leszavazták a pártfinanszírozási javaslatcsomagot, melyet az MSZP, az SZDSZ és az MDF támogatott, és melynek alapjait egy pártfüggetlen civil szervezet dolgozta ki. Azonban a Trancparency International és a Freedom House által kezdeményezett ötpárti tárgyaláson a Fidesz nem volt hajlandó elfogadni a javaslatot.

A Fidesz többek közt azért nem támogatta a tervezetet, mert a jelenlegi 90 nap helyett 30 napra szerették volna lecsökkenteni a kampányidőszakot, míg a civilek és a többi párt 60 napot tartott szükségesnek. Ez természetesen akár elfogadható érv is lenne, és nem lenne vele semmi baj, ha a Fidesz nem éppen az ellenkezőjét tenné. Az lenne ugyanis a valóban korrekt és céltudatos viselkedés, ha a Fidesz az általa felvállalt pártfinanszírozási és választási kampányról szóló javaslatokat a maga részére kötelező érvényűnek tartaná - még akkor is ha az a megállapodás hiánya miatt nem emelkedett törvényi szintre.

Számoljunk!

Nyakó megmondta
Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktor hazudott, ő maga sem gondolhatja, hogy januárban kezdődik a hivatalos választási küzdelem, "hiszen jó ideje már mást sem csinálnak, mint kampányolnak". Ráadásul nyíltan, leplezetlenül - tette hozzá. Mint mondta, "a Fidesz-boszorkánykonyha már jó ideje önti az utcára az óriásplakátokat, elárasztják a postaládákat, iskolákat és rendőrségeket a pártelnök fényképes DM-levelével". Felvetette: ezek intézmények, munkahelyek; lehet munkahelyen kampányolni? A Fidesz negatív kampányainak egyetlen célja van: megosztani a társadalmat, gyűlöletet, ellenállást szítani ott is, ahol semmi keresnivalója sincs a politikának - hangoztatta Nyakó István.
A 30 napos kampányidőszak azt jelentené, hogy a párt nagyjából március vége felé kezdené kampányát. Az előzetes számolgatások szerint a választások árpilis 18-án vagy 25-én lesznek. Ennél előbb biztosan nem, Sólyom Lászlót ismerve pedig később sem valószínű: a köztársasági elnök eddig szerette a lehető legkorábbi időpontra kitűzni a voksolások napját.

Orbán Viktor pártelnök fideszes választókerületi elnökök előtt mégis a következőt jelentette ki: „mindenki nyugodtan karácsonyozzon, szilveszterezzen. De januárban már senki ne utazzon síelni. Január első munkanapján, 4-én ugyanis hivatalosan startol a Fidesz-kampány.”


Ez azt jelenti, hogy még a 90 napos választási időszakot is túllépően kezdi meg a párt a hivatalos kampányát, pedig ha be szeretné tartani a szabályokat, akkor hivatalosan is csak január közepén indulhatna a gépezet. Persze ne legyünk naivak, az a bizonyos gépezet már régen beindult. A szórólapok, a postaládában landoló kampányfüzetecskék, vagy az óriásplakátok már megjelentek országszerte (mindkét párt részéről).

Nem korrekt


Mégis az orbáni bejelentés szöges ellentétben van a Fidesz által szorgalmazott rövid kampánnyal. Holott a rövidebb kampányt (reprezentatív felmérés nélkül is kijelenthetjük) az ország polgárainak többsége támogatná. A Fidesz már csak ezért is tiszteletbe tarthatná az emberek akaratát. Ám ha ez nem érdekli, akkor legalább saját kijelentéseihez legyen hű.

Igazán megtehetnék, hogy még ha nem is sikerült tető alá hozni a kétharmados pártfinanszírozási törvényt, de attól még saját javaslataikat betartják. Ez egy magát demokratikusnak mondó párttól igazán elvárható lenne.

Nem beszélve arról, hogy mivel a Fidesz győzelme nem igazán kérdőjelezhető meg, így most lenne igazán lehetőség arra, hogy megmutassák nekik a kampány nem is olyan lényeges, ők harminc nap alatt is képesek úgy feltüzelni az embereket, hogy bőséggel megnyerjék a választást.

Még egy önellentmondás

Az Orbán Viktor által beindított ilyen hosszú kampánynak pedig van még egy aspektusa: több pénzbe kerül, mint a rövid, holott a Fidesz másik érve a pártfinanszírozási törvényjavaslat alá nem írására éppen az volt, hogy a többi szereplő kevésnek találta a képviselőnkénti egymillió forintos keretet és azt ötmillióra vitték volna fel. A Fidesz megelégedett a jelenlegivel, ami azt jelenti, hogy 386 milliónál (386 képviselő juthat be maximum az Országgyűlésbe) nem költhetnek többet. Ellenben az országban lassan mindenki tisztában van vele, hogy a pártok ennek jóval többszörösét költik (cirka 1,5-3 milliárdot).

Tehát ha már január 4-én elkezdik a hivatalos kampányt, az közel négy hónapos intenzív pénzköltést jelent, amihez még hozzáadódik az eddig elköltött összeg. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy belássuk a Fidesz jóval többet fog költeni annál a 386 milliónál, amihez éppen ő oly maradian ragaszkodik.

Ahogy az is előre kőbe véshető: a kampányelszámolás legalján kereken 386 millió forintos összeg fog szerepelni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

cacceros
2009. december 2. 14:39
Mélyen egyetértek nico000-val. Logikailag teljesen kifacsart a cikk.
Korábban azért kezdtem olvasni a hírextrát, mert nem tartottam elfogultnak. A választások közeledtével azonban megmutatja az igazi arcát. Már néha az az érzésem, hogy a Népszabadságot vagy a Népsazavát olvasom.
nico000
2009. december 2. 11:03
Nem igazán értem ennek a cikknek a mondanivalóját.
Azt akarja ezzel mondani hogy a fidesz-nek volt egy elképzelése melyet a többi párt nem támogatott (30 nap) és most azt várják tőle hogy ő egyedül 30 napot kampányoljon a többi párt pedig 60 vagy 90 napot? Egy ép gondolkozású ember látja hogy ezzel a dumával már megint csak az MSZP-nek akarnak előnyt adni. Egy elfogadott törvényt MINDENKINEK be kell tartania, egy el nem fogadottat SENKINEK sem!!!!
Ha elfogadták volna a FIDESZ javaslatát akkor vajon ki nem tartotta volna be? Inkább ezen kéne elgondolkozni!
bagi
2009. december 2. 10:25
Azt is Orbán mondta anno, hogy ő sosem hazudik... kivéve, ha beszél. Nos fideszes Messiás-várók, nagyjából körvonalazódik 2010-re, hogy Orbán és a Fidesz ugyanúgy fog hazudozni és ígérgetni, mint legutóbb Gyurcsány, miközben ez utóbbit cseszegetik hazugságai miatt évek óta. Hiteltelenek ezek is.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását