2024. június 16. - Jusztin

Magosz: Oszkó fogadja el Benedek lemondását

A Magosz felszólítja Oszkó Péter pénzügyminisztert: fogadja el Benedek Fülöpnek, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgató-helyettesének a lemondását.
2009. december 3. csütörtök 15:28 - HírExtra
Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emellett Oszkó Péternek azt javasolta, "menjen vissza ahhoz a céghez, ahonnan jött, folytassa az offshore cégek gyártását", mert az, amit a vagyonkezelőt felügyelő pénzügyminiszterként folytat, minden, csak nem szakmaiság.

Oszkó Péternek nem lett volna szabad hagynia, hogy "idáig fajuljanak a dolgok" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a pénzügyminiszter szerinte még Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternél is rosszabb teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban.

Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt szakállamtitkárát kedden nem jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hivatali visszaélés miatt a Heves Megyei Bíróság. A döntéssel kapcsolatban Oszkó Péter és Kamarás Miklós, az MNV vezérigazgatója jelenleg tárgyal Benedek Fülöppel.

Budai Gyula tájékoztatóján közölte: sajtóinformációk szerint Benedek Fülöp szerdán felajánlotta lemondását a bírósági ítélet miatt.

Emlékeztetett, az ügyészség nem vette tudomásul a Benedek Fülöp ellen kiszabott ítéletet, és végrehajtandó börtönbüntetésért fellebbezett.

A magoszos szerint nem "huszadik senkiken" kell elverni a port az MNV-ben történt szabálytalanságok miatt, hanem el kell kezdődnie a valódi felelősök megnevezésének, akiket - mint mondta - Benedek Fülöptől fölfelé kell keresni. Személy szerint megnevezte Kamarás Miklóst, Oszkó Pétert és Bajnai Gordon kormányfőt.

Az MNV kommunikációs irodájának közlése szerint Oszkó Péter, Kamarás Miklós és Benedek Fülöp csütörtöki tárgyalásán történtekről az MNV tájékoztatni fogja a közvéleményt.

A bíróságon Benedek Fülöp az utolsó szó jogán azt mondta: az volt a célja, hogy minél több használaton kívül álló honvédségi ingatlan legyen értékesítve, ezzel is biztosítva a földért életjáradék program forrásait. Egyben tagadta, hogy a személyes közbenjárása nyomásgyakorlás lett volna, hiszen a vezetők közötti közvetlen kontaktus elengedhetetlen az ügyek megoldásához.

Az ügy előzménye egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása. A törvénysértő határozatot 2006 decemberében hozta a székesfehérvári földhivatal, a vádhatóság szerint az akkor még az agrártárca szakállamtitkáraként dolgozó Benedek Fülöp jogellenes befolyására.

A Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség tavaly novemberben nyújtotta be vádiratát a volt szakállamtitkár és két társa ügyében. A bíróság a vádhatóság álláspontjával egyezően állapította meg, hogy a volt szakállamtitkár - a titkárságát vezető beosztottja közreműködésével - hivatali hatáskörét túllépve, több esetben visszaélt hivatali helyzetével.

Eljárt annak érdekében, hogy az állami tulajdonú, természetvédelmi rendeltetésű terület vállalkozói tulajdonba kerüljön, s mint művelés alól kivont föld, külföldi befektető számára alkalmassá váljon gazdasági beruházásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását