2024. június 17. - Laura, Alida

Vecsési számlagyár: hárman kaptak börtönbüntetést

Hárman kaptak letöltendő szabadságvesztést a sokszázmilliós vecsési számlagyár ügyében a több mint félszáz vádlott közül, a Fővárosi Bíróság pénteken kihirdetett másodfokú, jogerős ítélete szerint.
2009. november 27. péntek 14:26 - HírExtra
Az adócsalás, csalás és okirat-hamisítás miatt bíróság előtt álló vádlottak nagy része felfüggesztett szabadságvesztést kapott, köztük Balázsi Tamás egykori vecsési szocialista elnök, többen pedig pénzbüntetést.

A fiktív számlákkal elkövetett, országos méretű bűncselekmény-sorozat az 1990-es évek második felében kezdődött, és 2001 augusztusában kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor kiderült, hogy a helyi szocialista politikust előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Balázsi fogva tartását az ügyészség szüntette meg a 2002 áprilisának végén.
A másodfokú bíróság a Pesti Központi Kerületi Bíróság januárban kihirdetet elsőfokú ítéletét tizenkilenc vádlott tekintetében részben elsősorban a minősítések, illetve a cselekmények rendbelisége tekintetében megváltoztatta.

Az elsőrendű vádlott öt év letöltendőt kapott, a másodrendű hármat, a negyedrendű három és felet. Hét vádlott esetében az elsőfokon kiszabott büntetéseket enyhítette a Fővárosi Bíróság.

A tényállás szerint a vádlottak 1997 és 2002 között valótlan adatokkal több gazdasági társaságot - az alacsony alapítási költségek miatt általában betéti társaságot - hoztak létre.
A cégek valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, az alapítók célja az volt, hogy a gazdasági társaságok nevében fiktív - nem valós gazdasági eseményről kiállított - költségszámlákat bocsássanak ki, majd más cégeik nevében ezeket felhasználva jogosulatlanul igényeljenek vissza általános forgalmi adót. Esetenként a fiktív számlákat olyan társaságoknak is értékesítették - azok igényeinek megfelelően közvetítői jutalék ellenében - amelyek ténylegesen működtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását