2024. április 28. - Valéria

Fidesz: ne emelje a kormány a vonatjegyek árát

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy ne emelje tovább a vasúti menetjegyek árát, inkább a szolgáltatást fejlessze.
2009. november 27. péntek 12:27 - HírExtra
Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: határozottan felszólítják a kormányt, hogy fejezze be elsősorban a vidéki emberekkel szembeni "bosszúhadjáratát", és ne emelje a vonatjegyek árát. (Az MTI korábban azt írta, hogy a MÁV átalakításának kormányzati programja 2010 januárjától 10 százalékos tarifaemelést tartalmaz.)

Az ellenzéki politikus szerint a díjemeléssel a kormány csak azt éri el, hogy az utasok vagy autóra váltanak, vagy anyagi lehetőségeik szűkössége folytán lemondanak az utazásról.

Fónagy János szerint a szolgáltatási színvonal sok éve tartó lepusztításával az utasok száma most már több éve csökken.

A képviselő úgy vélte, nem a menetjegyek árát, hanem a szolgáltatás színvonalát kellene emelni, hiszen a növekvő színvonal miatt az utasok száma is növekedhet, és így a díjbevétel bázisa is emelkedik.

Fónagy János utalt arra, hogy csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés nem fogadta el a BKV-jegyek emelésére vonatkozó indítványt hasonló érvek alapján, azaz szűkíteni, hanem bővíteni kell a szolgáltatásokat, és minél több ember számára elérhető áron hozzáférhetővé kell tenni a közösségi közlekedést.

A fideszes politikus megismételte pártja korábbi álláspontját: a Fidesz kormányra kerülése esetén mindenütt, ahol erre műszaki lehetőség van, helyreállítja a közösségi közlekedést.

Hozzátette: a kormány annak ellenére zárja be a mellékvonalakat, hogy ez ellen pártállásra tekintet nélkül a lakosság, valamint a szakmai és a civil szervezetek is tiltakoztak.

Szerinte a bezárásokkal semmilyen megtakarítása nem keletkezett az államháztartásnak. Ennek egyik legfrissebb bizonyítéka - folytatta - , hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik szakértője szerdán azt mondta, a negyvenmilliárd forintos költségvetési megtakarítás mögött semmilyen szakmai ésszerűsítés nincs.

Úgy vélte, a vonalbezárások előbb-utóbb pluszkiadásokat jelentenek az államnak, mert a síneket felszedik, ellopják, a magára maradt állomásokat az enyészet és az idegen kezek teszik tönkre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását