2024. április 25. - Márk

Nők sílécen a Déli-sarkara

Nyolc nő sílécen indult a Déli-sakra, hogy e nem mindennapi teljesítményükkel ünnepeljék az egykori Brit Birodalom 53 gyarmatából létrejött Nemzetközösség 60. évfordulóját.
2009. november 23. hétfő 14:40 - HírExtra
Az antarktiszi bázisról hétfőn indult csapat naponta 6-10 órát síelve, összesen 800 kilométert fog megtenni, hogy január elsején elérje a föld déli pólusát.

Az expedíció tagjai egy-egy szánt húznak maguk után, amelyen a negyven napra elegendő élelmiszert és felszerelést szállítják.

A Nemzetközösség Női Antarktisz Expedíciója 130 kilométert elérő óránkénti szélsebességre, és akár mínusz 40 Celsius fokos hidegre is számíthat.

A folyamatosan a horizont felett látott nap ellenére a napsugárzás jelentős részét a fehér hó visszaveri, ezért a nap melegének hiánya - kombinálva a tengerszint feletti háromezer méteres magassággal - azt eredményezi, hogy a Déli-sarkon van a föld leghidegebb éghajlata.

Az expedíció tagjai nyolc, Nemzetközösséghez csatlakozott országból - Bruneiból, Ciprusról, Ghánából, Indiából, Jamaicából, Új-Zélandról, Szingapúrból és Angliából - származnak.
A csapat már az út kezdetén nehézségekbe ütközött, ugyanis az Argentína által felügyelt Patriot Hills mellett egy szélvihar annyira megtépázta sátraikat, hogy kölcsönsátorban kellett meghúzniuk magukat, míg megfoltozták a sajátjaikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását