2024. május 8. - Mihály

A pécsi EKF-menedzsment a feketemunka ellen

Támogatják, sőt kérik is a feketemunka elleni szigorú hatósági fellépést a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program vezetői, de ennél többet nem tehetnek a szabálytalan foglalkoztatás visszaszorításáért.
2009. november 23. hétfő 18:01 - HírExtra
Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója ezt annak kapcsán mondta az MTI-nek, hogy az Új Dunántúli Napló hétfői számában azt írta: a munkaügyi felügyelőség az EKF-építkezéseken az elmúlt három hónapban ellenőrzött 99 munkáltatóból 59 esetében fedezett fel valamilyen szabályszegést, a vizsgált 385 munkavállalóból 219-nél "nem volt rendben valami". Közülük 140 dolgozót foglalkoztattak feketén, ezen túlmenően 22 embernek nem fizették ki a munkabérét.

Sok kiszolgáltatott munkást alkalmi könyvvel foglalkoztatnak, ebben napi 2800 forint bér szerepel. A törvény szerint havonta legfeljebb 15 napot dolgozhatnának, de ennek a duplája is összejön - olvasgató a baranyai napilapban.

Merza Péter hangsúlyozta, az önkormányzat és a menedzsment központ a generálkivitelezőkkel van kapcsolatban, velük szerződik a projektek megvalósítására. Információik szerint náluk bírságot érő szabálytalanságokat nem tárt fel a hatóság, ezek az alvállalkozók alvállalkozóinál fordulhattak elő. Ugyanakkor reményét fejezte ki: a szigorúbb fellépés idővel azt eredményezi, hogy a vállalkozók betartják a jogszabályokat.

A fejlesztési igazgató megjegyezte: a magántőkével együtt mintegy 50 milliárd forintos program építkezései a város tizenkét pontján folynak, a foglalkoztatottak száma összességében ezres nagyságrendű.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását