2024. május 18. - Erik, Alexandra

MSZP: mindenki felelős a fogyatékkal élőkért

Soltész Miklós (KDNP) figyelmét bizonyára elkerülte az a jogszabályváltozás, amely a dolgozói létszám arányában írja elő a megváltozott munkaképességűek, fogyatékossággal élők kötelező foglalkoztatását.
2009. november 22. vasárnap 07:00 - HírExtra
Török Zsolt azt írta: a létszámarányt előíró szabályozás alapján a 20 főnél több személyt foglalkoztató munkaadók - cégek, önkormányzatok - dolgozói létszámának legalább 5 százalékát megváltozott munkaképességűek kell, hogy alkossák, ellenkező esetben jövőre jelentős rehabilitációs járadék befizetési kötelezettségük lesz. Hozzátette: ennek mértékét radikálisan megemelték, 2009-ben 177.000 forint járt évente személyenként, 2010-ben ez az összeg 950.000 forint lesz.

"Bízunk benne, hogy ennek hatására sok fogyatékossággal élő embernek lesz munkája, illetve jelentősen növekszik a Munkaerőpiaci Alap bevétele, amelyből az állam fogyatékos személyeket tud foglalkoztatni" - fogalmazott a politikus.

Soltész Miklós szombaton tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-KDNP elfogadhatatlannak tartja, hogy a fogyatékkal élők foglalkoztatásától 8,6 milliárd forintot vonna el a jövő évi költségvetésben a kormányzat.

A frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány "egy újabb balegyenessel nem csak megrendíti, hanem végleg földre is küldi" a fogyatékkal élőket foglalkoztató cégeket, intézményeket. Ezrek kerülhetnek utcára és olyan jól szervezett cégek szűnhetnek meg, amelyek nem csak foglalkoztattak, hanem rehabilitációt is megvalósítottak.

Kifogásolta azt is, hogy a szaktárcánál egy olyan rendelet készül, amely a cégek, civil és szociális intézmények foglalkoztatási lehetőségeit szűkítené.

A kereszténydemokrata politikus elmondta: 2004-ben még mintegy 54 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztattak Magyarországon, ami alig 10 százalékos foglalkoztatásnak felelt meg. Ez az arány 2008-ra a szocialisták "áldásos tevékenységének következtében" a kétharmadára csökkent. Összehasonlításul elmondta, hogy az Európai Unióban 40-50 százalékos, sőt van olyan ország, ahol 60-70 százalékos az ilyen emberek foglalkoztatottsága.

Az ellenzéki politikus idézte az Állami Számvevőszék októberi jelentését is, miszerint adott összegű támogatásból lényegesen több megváltozott képességű személy foglalkoztatását lehetne megvalósítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását