2022. január 19. - Sára, Márió

Böhringer kapta a Moholy-Nagy-díjat

A Moholy-Nagy-díj történetében idén először külföldi kapta meg az elismerést: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kitüntetését Hannes Böhringer német művészetfilozófusnak ítélték oda.
2009. november 20. péntek 11:09 - HírExtra
Az egyetem 2006 óta adományozott Moholy-Nagy-díjával azokat ismerik el, akik tevékenységükkel kimagasló módon, közvetlenül vagy közvetve hozzájárultak az oktatási intézmény céljainak eléréséhez.

A díjat odaítélő kuratórium indoklásában Hannes Böhringer filozófiai munkáit méltatta, amelyekben "példaszerűen fonódik össze az elmélet és a gyakorlat". A kuratórium Böhringer írásait kreatívnak és inspirálónak nevezte minden alkotó ember számára, amelyek "hidat képeznek művészeti alkotás és annak értelmezése között".

Tillman József, Hannes Böhringer fordítója és az egyetem Elméleti Intézetének igazgatója laudációjában Moholy-Nagy és díjazott nézőpontjainak hasonlóságára hívta fel a figyelmet, valamint méltatta a szerző stílusát, nyelvét. Arra is emlékeztetett, hogy "nincs kitüntetett nézőpont", csak a "nézőpontok sokasága kínálja a világ megismerésének lehetőségét".
Hannes Böhringer, aki személyesen vette át a díjat csütörtök este Budapesten, példaképének nevezte Moholy-Nagy Lászlót. "Szívesen lettem volna olyan sokoldalú, mint Moholy-Nagy" - mondta a filozófus.

Megemlítette azt is, hogy véletlen egybeesésként ebben a szemeszterben épp Moholy-Naggyal és Rodcsenkóval akart foglalkozni. "Azzal a kérdéssel, hogy feloldódik-e a művészet a designban és az építészetben, vagy átfolyik ezekbe és így őrzi meg a szabadságát" - mondta a művészetfilozófus.

"Azon fáradozom, hogy egyszerre legyek modern és hagyománytudatos, hogy egyiket éppoly kevéssé hanyagoljam, mint a másikat. Abban, hogy ne áruljam el a modern örökséget, Moholy-Nagy segít nekem" - tette hozzá Hannes Böhringer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását