2024. április 27. - Zita

Minden ötszázadik ember influenzagyanús

A betegszám dinamikusan emelkedik, az adatok szerint minden ötszázadik ember fordult eddig orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos a szerdai kormányszóvivői tájékoztató után, hozzátéve, azt ajánlják, hogy a munkahelyi Mikulás-ünnepségeket ne tartsák meg.
2009. november 18. szerda 17:44 - HírExtra
Országos járvány van - mondta a tiszti főorvos -, az orvoshoz fordulók száma egy hét alatt 22 ezerre, 32 százalékkal nőtt az előző hetihez képest. A legtöbb megbetegedés Pest, Győr, Heves és Szabolcs megyében volt.

Közölte azt is, van a betegek kezelésére megfelelő és elegendő mennyiségű gyógyszerkészlet a patikákban, és juttattak a kórházaknak is belőle.

Kérdésre válaszolta elmondta, Magyarországon eddig "járványügyi szempontból" nem kellett iskolaszünetet elrendelni, mint mondta, a bezárásokat a sok hiányzó miatt rendelték el.

A főorvos elmondta, hogy az epidemiológiai központba a 46. héten 340 mintát küldtek, és 115 esetben mutatták ki a H1N1-vírust.

Falus Ferenc pontos számot nem tudott mondani, hogy hányan estek, eshettek át a betegségen, de az epidemiológiai becslések szerint körülbelül 30 ezren lehetnek.
Közegészségügyi érdek az, hogy a veszélyeztetettek legyenek minél hamarabb beoltva, a háziorvosoknál van még a rizikócsoportoknak járó oltásból, a patikákba pedig 400 ezer ampullát szállítottak ki eddig - mondta.

Falus Ferenc közölte: kórházi jelentési rendszert vezetnek be - amelyen keresztül tudni fogják, hol vannak szabad kapacitások, valamint azt, hogy hányan kerültek kórházba a betegséggel összefüggésben -, de figyelik a legnagyobb, legfontosabb (az úgynevezett kritikus infrastruktúrába tartozó) vállalatok megbetegedési arányait is. Ezzel kapcsolatban elmondta, minden cégnek aktualizálnia kellett saját pandémiás, azaz járványtervét, és fel kellett mérniük, mekkora létszámmal biztonságos még a működésük.

Mint mondta, ajánlatos végiggondolni a nagy tömegeket vonzó rendezvények elhalasztását, egyelőre azt ajánlják, hogy a munkahelyi Mikulás-ünnepségeket lehetőleg ne tartsák meg.

Szollár Domokos kormányszóvivő közölte: a www.kormányszovivo.hu/h1n1 oldalon igyekeztek az összes információt összegyűjteni a lakosság tájékoztatásához. Az internetes oldal naponta frissül szakmai és közérdekű információkkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását