2024. június 7. - Róbert

Iránnak bizonyítania kell

Hu Csin-tao kínai és Barack Obama amerikai elnök egyetértett kedden pekingi tárgyalásain abban, Iránnak biztosítania kell a nemzetközi közösséget arról, hogy atomprogramja békés célokat szolgál és átlátható.
2009. november 17. kedd 14:38 - HírExtra
A megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón Obama úgy fogalmazott, Iránnak lehetősége van arra, hogy bebizonyítsa békés szándékát, de - tette hozzá - ha nem él az alkalommal, annak következményei lesznek. A megbeszélésen szó volt az észak-koreai atomprogramról is. Ezzel kapcsolatosan Obama azt mondta, hogy Phenjannak választania kell az elszigeteltség és a kötelezettségek teljesítése között.

Az észak-koreaiak hasznát látnák annak, ha Phenjan teljesítené az atomprogramjával kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeit - tette hozzá az amerikai elnök.

Hu Csin-tao hangsúlyozta, hogy mind Washington, mind Peking az iráni és az észak-koreai atomválság tárgyalásos úton történő rendezése mellett száll síkra.

A kínai elnök azt mondta a sajtótájékoztatón: egyetértés volt közte és az amerikai elnök között abban hogy, Washington és Peking kiterjeszti a párbeszédet az emberi jogok területén a két ország szuverenitásának tiszteletben tartásával. Obama azt mondta, hogy minden kisebbség tekintetében érvényesülniük kell az emberi jogoknak és sürgette Kínát, hogy folytassa a párbeszédet a dalai láma képviselőivel.

Obama és Hu Csin-tao megállapodott az együttműködés bővítéséről az éghajlatváltozás elleni harcban. Az amerikai elnök kijelentette, hogy a decemberi koppenhágai klímacsúcs célja nem lehet csupán egy részmegállapodás vagy egy politikai nyilatkozat elfogadása, hanem egy új, átfogó megállapodásra kell jutni, amelynek azonnali hatása lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását