2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Sajóbábony: szigorítsák a Btk-t?

Továbbra is a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását, egyértelművé tételét szorgalmazza Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere a bűnözés visszaszorítása érdekében; a városvezető erről a borsodi településen kitört tömegverekedés után egy nappal beszélt.
2009. november 16. hétfő 13:11 - HírExtra
Nagy Imre úgy fogalmazott, hogy fenntartja mindazt, amit csaknem két évvel ezelőtt a település önkormányzata nevében írtak az Országgyűlés elnökének.

Akkor egy lakossági panasz kapcsán, 864 ember - a lakosság csaknem egyharmada - aláírásával azt közölték: az emberek nem érzik biztonságban magukat, félelemben élnek, mivel vannak olyanok szép számmal, akik büntetlenül bemennek mások veteményesébe, megdézsmálják a gyümölcsöt, a segélyek kifizetése esetén részegen ordibálnak az utcán, és gyermekkorúak is részt vesznek a szabálysértésekben.

A polgármester elmondta: a képviselő-testület akkor egyetértett a bejelentőkkel, és határozatában kezdeményezte a Btk. radikális szigorítását.

A sajóbábonyi képviselők akkori nyolcpontos javaslatcsomagjában első helyen állt a halálbüntetés visszaállítása, ezt a tanúvédelmi program szigorításának, a büntetési tételek egyértelműsítésének, a rendőrök, bírák, ügyészek szigorúbb védelmének és az önkormányzati rendőrség

felállításának a javaslata követte. A képviselő-testület ugyancsak kívánatosnak tartotta a szabálysértési eljárás egyszerűsítését, a rendőrség létszámának radikális emelését, hatásköre bővítését.

A sajóbábonyiak felvetését akkor megtárgyalta az Országgyűlés rendészeti, valamint az alkotmányügyi bizottsága is. Utóbbi egyebek mellett azt hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság 1990-ben megállapította a halálbüntetés alkotmányellenességét, Magyarország az Európai Unió tagállamaként is kötelezettséget vállalt arra, hogy a halálbüntetést semmilyen körülmények között nem tekinti törvényes büntetési formának. Közölték azt is: a szaktárcánál zajlik a büntető törvénykönyv átfogó kodifikációja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását