2024. május 16. - Mózes, Botond

Csécsei Bélát megzsarolhatták?

A szocialista Szabó Zoltán szerint megzsarolhatták Csécsei Bélát, a VIII. kerület független polgármesterét, hogy mondjon le posztjáról, és ennek fejében közel százmillió forintos megbízási szerződést kötött vele az önkormányzat.
2009. november 16. hétfő 12:10 - HírExtra
A kormánypárti politikus hétfőn úgy vélte: ebben az ügyben a Fidesz és az SZDSZ "cinkosok".

Az MSZP országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján - többször is hangsúlyozva, hogy spekulációról van szó -, azt mondta: a fideszes Kocsis Máté már egy évvel az előtt szeretett volna polgármester lenni Józsefvárosban, mint ahogy Csécsei Béla megbízatása lejárt volna, az SZDSZ-es Takács Gábor és pártja pedig közreműködik abban, hogy a polgármesteri tisztséget a Fidesz kezébe átjátssza.

A politikus elmondta: tudomásuk van arról, hogy a józsefvárosi önkormányzat megbízásos szerződést kötött lemondása napján Csécsei Bélával öt évre, havi nettó 750 ezer forint értékben. Szabó Zoltánnak arról nincs információja, hogy milyen megbízásról van szó; mint mondta, a szerződés nem nyilvános.

Mint mondta, a lemondással Csécsei Béla tekintélyes nyugdíjtól is elesik, ezért szerinte felajánlották neki, hogy szerződést kötnek vele, kárpótolva őt kieső fizetéséért és nyugdíjáért.

Úgy vélte, a szerződést az önkormányzat részéről Takács Gábor SZDSZ-es alpolgármester köthette meg.

Szabó Zoltán szerint az idő előtti polgármesterváltásra két lehetőség lett volna: vagy feloszlik a képviselő-testület, vagy lemond a kerület vezetője. Mint mondta, a feloszlatásra történt is kísérlet, de Csécsei Béla újra elindulhatott volna a választáson, és megnyerhette volna azt.

Ismertetése szerint a lemondott polgármester október 12-től előre hozott nyugdíjra lett volna jogosult, de október elseje után a jogszabályok miatt már nem lehetett volna feloszlatni a testületet. Ezért szerinte megzsarolhatták: vagy lemond, vagy feloszlatják a testületet.
Szabó Zoltán úgy látja: erről "az akcióról" tudnia kellett Takács Gábor alpolgármesternek, mert a betegszabadságon lévő Csécsei Béla helyett ő gyakorolta a polgármesteri jogokat, illetve Kocsis Máté alpolgármesternek, mert mögötte áll a fideszes többség, "ő fenyegetőzhetett a képviselőtestület feloszlatásával".

"Miközben a Fidesz és az SZDSZ jelöltje látszólag öldöklő versenyt folytatnak a polgármesteri székért, ebben az ügyben cinkosok" - fogalmazott.

Hozzátette: Csécsei Bélát nem hibáztatja, mert neki nem nagyon volt más választása, hiszen az ajánlat visszautasításával mindenképpen tekintélyes anyagi veszteség éri. Szabó Zoltán szerint nem kifogásolható az, hogy továbbra is igényt tartanak annak tanácsaira, aki 16 éven keresztül vezette a kerületet.

A kormánypárti képviselő közölte: a kerület MSZP-s frakcióvezetője kéri a polgármesteri hivataltól, hogy mutassák meg neki szeptember 2-án kötött szerződést. Ha abban valóban 750 ezer forint szerepel, akkor öt év alatt ez 100-120 millió forint kiadást jelent a kerület adófizetőinek - mondta.

Csécsei Béla, Józsefváros független, korábban SZDSZ-es polgármestere szeptember 2-án mondott le posztjáról megromlott egészségi állapotára hivatkozva. Az időközi polgármester-választás november 22-én lesz a VIII. kerületben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását