2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bizonyítás kiegészítés a gyilkos rendőr ügyében

A Pécsi Ítélőtábla bizonyítás kiegészítést rendelt el kedden annak a volt rendőrnek a perében, akit első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtottak, mert hét évvel ezelőtt agyonlőtte élettársa férjét Vokányban.
2007. október 9. kedd 10:58 - Hírextra

A táblabíróság előzetes tájékoztatásával ellentétben kedden nem született ítélet a perben, miután a bíróság helyt adott a védő indítványának és rendelkezett a sértett fiatalkorú gyermekeinek újbóli meghallgatásáról, valamint arról, hogy cellainformációkat kér az illetékes mobilszolgáltatótól azt vizsgálva, a vádlott hol tartózkodhatott a bűntett elkövetésének idején.

A másodfokon eljáró bíróság Makai Lajos vezette tanácsa a következő tárgyalást október 29-re tűzte ki.  A Baranya Megyei Bíróság a 39 éves R. Attilát idén májusban előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölésben, továbbá fegyverrel és lőszerrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek. Ezen kívül rendelkezett arról is, hogy a vádlott legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

A bíróság lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki arra a fegyvergyűjtőre, akitől az elkövető a gyilkossághoz használt pisztolyt vásárolta.

Az ügy vádlotti és védői fellebbezéseket követően került a Pécsi Ítélőtáblára.
A vádirat szerint R. Attila még 1998-ban, a pécsi rendőrkapitányság kiemelt főnyomozójaként szerelmi, majd élettársi kapcsolatot létesített a kapitányságon dolgozó kolléganőjével.

Korábbi házasságaik felbontása, a válás elhúzódása miatt a párnak azonban súlyos anyagi problémái voltak, amelyeket a rendőr őrnagy úgy kívánt megoldani, hogy megöli a nő férjét, halálával ugyanis vagyona jelentős része az asszonyt illette.

A rendőr, bűnöző ismerősei révén először bérgyilkost próbált felfogadni, az ajánlatokat azonban túl drágának találta, ezért elhatározta, maga végzi el a "munkát".

A gyilkossághoz régi autót vásárolt, arra hamis horvát rendszámot szerelt, fegyvergyűjtőtől pedig egy 22-es kaliberű hatástalanított, de visszaélesített lőfegyvert vett az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt.

A foglalkozása révén a küzdősportokban is járatos R. Attila 2000. február 6-án elutazott Vokányba, bement a férj házába, ahol a férfit dulakodást követően egy torkára mért ütéssel ártalmatlanná tette, aztán a pisztolyból leadott hét lövéssel kivégezte.

A gyilkos fegyvert a helyszíntől hat kilométerre egy patakba dobta, ahol néhány nappal később helybéliek megtalálták. A rendőrség az őrnagyot és élettársát néhány napon belül elfogta és előzetes letartóztatásba helyezte, munkaviszonyukat megszüntette, ám a vádemeléshez nem találtak elég bizonyítékot, ezért később szabadon engedték őket.

Az ügy adatait a közelmúltban az ORFK úgynevezett "döglött ügyek" osztálya újraértékelte, és a férfi ellen javaslatot tett az ügyészségnek a vádemelésre. Bár R. Attila mindvégig tagadta bűnösségét, az első fokon eljárt bíróság úgy ítélte meg: az ügyben a közvetlen és közvetett bizonyítékok olyan zárt logikai láncot alkotnak, melyek alapján egyértelmű, hogy a gyilkosságot a volt rendőrtiszt követte el.
A bíró az elsőfokú ítélet indoklásában rámutatott, hogy csak neki volt indítéka. Ellenséges viszonyban volt a sértettel, fegyvert és régi autót vett hamis rendszámmal, terveiről beszélt bűnöző ismerősének, az emberölést követően pedig semmi, még az asztalon hagyott pénztárca sem tűnt el az áldozat otthonából.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását