2024. május 14. - Bonifác

Küzdelem a betegség ellen

November 15-én nagyszabású családi egészségnapot rendez az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a SYMA csarnokban. Erős Antónia, az alapítvány elnöke nyilatkozott a HírExtrának.
2009. november 14. szombat 08:49 - Győry S. József
November 14-én tartják immáron 14. éve a nemzetközi Diabétesz Világnapot, mindezt az inzulin felfedezőjének, Frederick Bantingnak a születésnapján. Az RTL Klub híradójának műsorvezetője, Erős Antónia által életre hívott Egy Csepp Figyelem Alapítvány immáron negyedik alkalommal rendezi meg a Budapesti SYMA csarnokban az ingyenes családi egészségnapot. A rendezvényen bárki részt vehet, ahol ingyenes szűrések, családi programok és koncertek szórakoztatják, és egyben felhívják a figyelmet a diabéteszesek, tehát a cukorbetegek problémájára, mindezt november 15-én, vasárnap.

Mennyi ideje élsz együtt a diabétesszel?

1995-ben diagnosztizálták nálam az egyes típusú diabéteszt, ami klasszikusnak mondható abból a szempontból, hogy ez a betegség inkább fiatalokat érintő változata, ami egyik napról a másikra alakul ki. Tulajdonképpen az inzulintermelés leállásával jár együtt, és a pontos okát végső soron még mindig nem ismerik. Gyógyíthatatlan, és inzulininjekciókra szorul az, aki egyes típusú diabéteszes, ebbe a csoportba tartoznak a gyerekek és a fiatalok. Azt mondják, hogy olyan 30 éves kor alatt szokott kialakulni a betegség. Tehát lassan 15 éve vagyok diabéteszes.

Milyen tünetekkel jelentkezett nálad a betegség?

A tünetek a következők voltak: hirtelen, gyors fogyás, 6-8 kilót fogytam, miközben ugyanannyit ettem és mozogtam, mint korábban. Száraz lett a bőröm, állandó szomjúságérzet gyötört, felborult az anyagcserém, 10-15 percenként jártam a mosdóba, és ha elvágtam az ujjamat, nagyon nehezen gyógyult be a seb. A nagy fogyás és az anyagcsereállapot felborulása azt eredményezte, hogy rendkívül fáradékonnyá váltam, és a végén már alig tudtam felkelni az ágyból. Összességében ezek tehát az 1-es típusú diabétesznek a klasszikus esetei, melyek nálam is jelentkeztek, de hasonló tünetei vannak a 2-es típusúnak is.

Mennyire változtatta meg a betegség az életedet, és mire kell most jobban odafigyelned, mint korábban?

Tények a diabéteszes lábról
A világon minden 30. másodpercben valaki elveszti a lábát a diabétesz következményében.
A lábamputációk 70 százaléka cukorbetegségre vezethető vissza.
A diabéteszes láb amputációjának közvetlen költsége 30000 és 60000 dollár között mozog.
Én azt szoktam mondani, hogy azóta élek egészségesen, mióta beteg vagyok. Ugyanis azóta figyelek arra, hogy naponta négyszer-ötször, akár hatszor étkezzek és rendszeresen mozogjak, lehetőleg 7-8 órát aludjak. Most ez persze picit nehezebb a gyerekek mellett, de azért igyekszem naponta bepótolni, ami esetleg elmaradt. Rendszeresen ellenőrzöm a vércukorszintemet, ez azt jelenti, hogy naponta akár öt-hat alkalommal beadom magamnak az inzulin injekciót. Rendszeresen járok orvosi ellenőrzésre, mert ez a betegség egyébként 90%-ban magán a betegen múlik. Mi tartjuk kézben a betegséget, mert ha egy cukorbeteg csak időnként felíratja az inzulint, vagy a tablettát, de nem tartja be a diétát, nem figyel oda az inzulin adagjaira, nem méri a vércukorszintjét, akkor nem tesz eleget a saját egészségéért.

Mit tudsz tanácsolni azoknak az embereknek, akik ebben a betegségben szenvednek, és azoknak, akik nem?

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány tulajdonképpen ezt tűzte ki céljául, amikor létrejött 2005-ben. Az emberek figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy ez a betegség, legalábbis a nagyon sokakat érintő kettes típusa, az megelőzhető, mindössze az egészséges életmóddal. Aki odafigyel arra, hogy naponta sportoljon, vagy legalább 30 percet tempósabban sétáljon, odafigyeljen arra, hogy mit és mennyit eszik, és egy nap ezt több részre osztja el, és azért időnként elmegy orvosi ellenőrzésekre, szűrésekre, akkor már tesz azért valamit, hogy elkerülje a betegséget. Különösen azoknak kell erre odafigyelniük, akik eleve túlsúlyosak, és azoknak, akiknek van már a családjában cukorbeteg. Tehát vannak olyan csoportok, akik veszélyeztetettebbek. De hangsúlyozom, a cukorbetegség az egészséges életmóddal megelőzhető.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását