2024. április 19. - Emma

Millió tonnák a szemétbe

Két kézzel szórják a britek a szemétbe az egyre drágább élelmiszert egy most nyilvánosságra került kormányzati felmérés szerint.A WRAP nevű hulladékkezelési és újrafeldolgozási tanácsadó cég a brit kormány megbízásából elkészített 237-oldalas jelentésében
2008. május 8. csütörtök 19:25 - Hírextra
A kihajított élelem zöme - 4,1 millió tonna - minden további nélkül elfogyasztható lenne.
A legpazarlóbban a burgonyával bánnak a brit fogyasztók: ebből évente 359 ezer tonna kerül a szemétbe.

Nem becsülik sokkal többre a kenyeret sem, amiből minden évben átlagosan 328 ezer tonnát dobnak el. Almából 190 ezer tonna, hús- és halféleségekből 161 ezer tonna landol a brit háztartások szemetesvödreiben évről évre.

Hogy még megdöbbentőbb legyen a pazarlás mértéke, a WRAP nemcsak súlyban, hanem számokban is kimutatta az eldobott élelmiszerek mennyiségét: krumpliból 1,9 milliárd, almából 1,6 milliárd, paradicsomból 1 milliárd darabot hajítanak el, a szemétbe lökött kenyér pedig 2,6 milliárd szeletnek felel meg.

Mindez igen költséges is: a szakértők számítása szerint az évente megvásárolt, majd kidobott ételek kiskereskedelmi értéke 10,2 milliárd font (3300 milliárd forint). Minden brit háztartás éves átlagban 420 font (csaknem 140 ezer forint) értékű fogyasztható élelmiszert dob a szemétbe.
A WRAP kimutatása szerint az ételkidobásban szinte egységes a brit társadalom. A közhiedelemmel ellentétben például az idősek pontosan ugyanannyi élelmet szórnak ki a kukába - fejenként és hetente átlagosan 1,2 kilogrammot -, mint a fiatalok.

Az ételkidobás legfőbb oka az, hogy az emberek egyszerűen többet vesznek és főznek meg, mint amennyit megesznek. A WRAP szerint a legnagyobb tétel - 1,225 millió tonna, 3,3 milliárd font értékben - az étkezések után a tányéron hagyott élelmiszer.

Több mint 800 ezer tonnát azért dobnak ki, mert az adott ételnek lejárt a szavatossága, a főzésből hátramaradt és már fel nem használt élelmiszermennyiség pedig meghaladja a 360 ezer tonnát.
A pazarlás annál is érthetetlenebb, mivel világszerte meredeken emelkednek az élelmiszerárak, és ezt a jómódú Nagy-Britanniában is erősen megérzik a háztartások. Éppen a héten jelentették be, hogy egyedül a múlt hónapban 4,7 százalékkal drágult az élelmiszer a brit boltokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását