2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Feltérdelt a magyar gazdaság?

Londoni felzárkózó piaci elemzők a vártnál gyengébb harmadik negyedévi előzetes magyar GDP-adat után is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar gazdaság már megindult a kilábalás felé.
2009. november 13. péntek 19:02 - HírExtra
A KSH pénteki előzetes adatai alapján a hazai össztermék 7,2 százalékkal csökkent éves összevetésben a harmadik negyedévben. Az MTI által az adatközlés előtt kérdezett nagy citybeli befektetési házak ennél valamivel kisebb mértékű visszaesést vártak; a londoni elemzői előrejelzések 6,5-7,1 százalék közötti GDP-mínuszt valószínűsítettek.

A magyar gazdaság folyamatos alulteljesítésének elsődleges oka a JP Morgan bankcsoport elemzői szerint az erőteljes költségvetési szigorítás. Miközben a világ legtöbb országa jelentősen lazította költségvetési politikáját a recesszió közepette, Magyarország komoly mértékben szigorította alapállását - hangsúlyozták a JP Morgan szakértői.

A JP Morgan elemzői 2010 egészére 1 százalékos, 2011-re már 3,5-4 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon.

A Cityben általánosságban is egyre elterjedtebb az az elemzői várakozás, hogy a magyar gazdaság jövőre már növekedni fog. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport az általa 6,6 százalékosra becsült idei egész évi magyarországi visszaesés után jövőre 0,2 százalékos, 2011-ben pedig már robusztus, 4,5 százalékos magyar reálnövekedést valószínűsít. A Barclays Capital befektetési csoport jelenleg érvényes előrejelzése az, hogy a magyar gazdaság összkibocsátása a jövő év egészében fél százalékkal növekszik a ház által 2009 egészére várt 6,5 százalékos GDP-mínusz után. Michal Dybula, a BNP Paribas bankcsoport közép-európai közgazdásza 2010 egészére 0,5-1 százalék közötti magyarországi GDP-növekedést jósolt, mondván: jövőre olyan erejű bázishatások lépnek be, hogy "nehéz elképzelni" még egy recessziós évet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását