2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elhunyt Engelsz József

Életének 82. évében elhunyt Engelsz József ötvös- és szobrászművész; a kétszeres Munkácsy-díjas alkotó temetése november 13-án, pénteken 15 órakor lesz Szentendrén, a Sztaravodai úti temetőben - tudatta élettársa szerdán az MTI-vel.
2009. november 11. szerda 22:10 - HírExtra
Novotnik Mária elmondta, hogy Engelsz Józsefet hosszú, súlyos betegség után november 8-án érte a halál.

A művész Répcelakon született 1928. április 27-én. Győrben fémöntő mestervizsgát tett, majd Budapesten, az Iparművészeti Főiskolán Borsos Miklós tanítványaként diplomázott 1955-ben. Később a főiskolán az ötvös tanszék vezetője lett, több mint 20 évig tanított. Mintegy 200 tanítványát nemcsak az ötvösi és vésnöki mesterség technikai fogásaival, hanem a tér és az anyagformálás törvényeivel is megismertette.

Engelsz Józsefet szülővárosa, Répcelak díszpolgárává avatta. Az új templomban több rézdomborítását is elhelyezték, a városban több kiállítása volt. A Semmelweis Egyetem rektori lánca is az ő munkája, a láncon függő Semmelweis-érmét lemezdomborítással készítette.

Művei gyakran archaizálnak, a görög, a bizánci és a honfoglalás korabeli magyar művészet hangulatát idézik, de munkáiban szembesülhet a szemlélő a magyar népművészet kifejezésvilágával is. Bel- és kültéri épületplasztikái sajátos organikus formákból épülnek fel, mint például a pillérburkolat a Fészek Művész Klub Nagytermében.

A hazai kiállításokon kívül megismerhették Engelsz József munkáit Párizstól Koppenhágán és Drezdán át egészen Kairóig. Közgyűjteményekben is őrzik műveit, így például a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Múzeumban és Esztergomban, a Főszékesegyház Kincstárában is található alkotása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását