2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hónig: felkészültünk a téli energiaellátásra

Magyarország felkészült a téli energiaellátásra, és csökkent a kockázata a januárihoz hasonló gázszállítási válság kialakulásának - mondta Hónig Péter energiaügyekért felelős miniszter az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén kedden Budapesten.
2009. november 10. kedd 15:43 - HírExtra
Egy esetleges gázválság kialakulásának esélyét mérsékli az, hogy az Európai Unió és nemzetközi pénzintézetek segítik Ukrajnát a gázvásárlás finanszírozásában.
Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága beszámolót hallgatott meg a minisztertől az energiabiztonsággal kapcsolatos európai uniós tervezetekről.

Hónig Péter hangsúlyozta, hogy támogatja a bizottság a földgázellátás biztonságát megőrző intézkedési javaslatait. A bizottság kötelezné a tagállamokat és a földgázpiacon működő vállalkozásokat arra, hogy jó előre tegyenek lépéseket a gázellátási zavarok megelőzésére. A képviselők azzal egyetértettek, hogy Magyarország ebben a kérdésben "jól áll".

A miniszter közölte, hogy a földgáztárolókban október végéig 3,5 milliárd köbméter gázt tároltak. Hozzáfűzte: a biztonsági tárolókat az év végéig kell feltölteni az 1,2 milliárd köbméter stratégiai készletre.

Képviselői kérdésre a miniszter elmondta, hogy a stratégiai készletek költségeit is a fogyasztó fizeti meg. Hónig Péter kérte a politikusokat, hogy döntéseikben a költségalapú energiaárat részesítsék előnyben.

Ékes József fideszes képviselő felvetésére, mely szerint növelni kell a megújuló energiatermelés támogatását, a miniszter külön is kiemelte, hogy jelenleg az adófizetők pénzéből is támogatják a megújuló energiatermelést, amit teljes egészében a fogyasztóknak kellene megfizetniük. Szanyi Tibor szocialista párti képviselő arról szólt, hogy a megújuló energia támogatása összevethető a hagyományos energiatermelés rárakódó költségeivel, például az olajtermeléssel kapcsolatos diplomáciai, biztonsági tevékenységek és a háborúk költségeivel.

Firtl Mátyás (KDNP) a lakosság számára a hőszívattyús energia előállításának a távhőhöz hasonló kedvezményét szorgalmazta.

A miniszter megjegyezte, hogy az EU-nak a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedési javaslatai elsősorban a rövid távú megoldásokra helyezik a hangsúlyt, és nem foglalkoznak többek között azokkal az ellátási zavarokkal, amelyek nem a téli időszakban következnek be.

Hónig Péter kiemelte, hogy EU-szinten szükség van átfogó válságkezelési stratégiára és - magas szinten - a szolidaritási mechanizmus kidolgozására. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a határokon átnyúló tárolói hozzáférés esetében fontos különbséget tenni stratégiai és kereskedelmi célú tárolás között, és indokoltnak tartja, hogy a tagállam korlátozhassa a stratégiai tárolóban őrzött földgázhoz való hozzáférést.

Több képviselő is foglalkozott a földgázvezetékek témájával, de döntően egyetértettek abban, hogy azok a vezetékek, amelyek érintik Magyarországot, kedvezőek a jövő szempontjából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását